Županijski odbor HDZ1990 HNŽ: Odnos Vlade HNŽ prema temeljnim društvenim djelatnostima

Prošlo je mjesec dana od prosvjedne šetnje koju su 18.12.2023 organizirali sindikati proračunskih korisnika HNŽ, Sindikat državnih službenika i namještenika, Sindikat osnovnih i Sindikat srednjih škola HNŽ.

Iako je nova vlada HNŽ vještim manevrom uspjela odgovoriti Sindikat policijskih službenika od sudjelovanja u štrajku, organizacija prosvjeda je uspjela poslati jasnu poruku. Osobna primanja su nam nedostatna za osnovne egzistencijalne potrebe. Čini se da su samo nepovoljni zimski uvjeti razlogom odgode najavljenog generalnog štrajka u školama, te da će za kratko vrijeme doći do buđenja sindikalnog proljeća.

Županijska Vlada, do generalne obustave rada ima vremena preusmjeriti sredstva iz drugih stavki u proračunu ili pripremiti ozbiljnu reformu i racionalizaciju sustava školstva, administracije i policije, čime će ovim društvenim kategorijama omogućiti osobne dohotke, primjerene radu i društvenom značaju. U protivnom će preuzeti odgovornost za ozbiljno narušavanje kontinuiteta obrazovnog procesa, pedagoške etike i nepotrebnoga maltretiranja naj mlađe populacije, koja ničim nije odgovorna za neznanje, nerad i nesposobnost resornih ministarstava i županijske Vlade u cjelini. Kao i odgovornost poradi destimulacijskih naknada za angažman djelatne kategorije od krucijalnoga značaja za društveni sigurnosni i gospodarski razvoj Hercegovačko Neretvanske Županije.

Pored socijalne neosjetljivosti županijske izvršne vlasti, jedan od razvidnijih pokazatelja neodgovornosti i nesposobnosti je neshvatljiv i neprihvatljiv odnos prema kadrovskim potrebama gospodarstva i potrebama tržišta rada. Već godinama županijsko gospodarstvo trpi zbog deficita kadrova obrtničke struke. Usprkos tome Vlada istrajno stipendira i pravi hiperprodukciju administrativnog potencijala. I ničim ne stimulira interes mladih za obrtnička zanimanja.  Iako je tržište rada već dugo godina prezasićeno neproduktivnom kadrovima. Naj gore u svemu je, što su  ti  obrazovani pravnici, ekonomisti i ini kadrovi, u koje ulaže lokalna zajednica, prisiljeni egzistenciju tražiti na europskom tržištu rada i obavljati poslove naj manje primjerene njihovim intelektualnim potencijalima.                                                                                                                                                            Ovim putem tražimo od županijske Vlade, da zaštiti dignitet temeljnim društvenim djelatnostima i osigura primjereni egzistencijalni  status njihovim djelatnicima.      

Te da odgovarajućim stimulativnim mjerama, osigura kadrovski potencijal primjeren potrebama gospodarstva HNŽ.

Najčitanije

HSP BiH: Zbog zaštite policijske brutalnosti tražimo ostavku komesara ŽZH Ivana Brkića

HSP BiH traži žurnu ostavku komesara MUP-a Županije Zapadnohercegovačke...

Besim Gurda: Umjesto restauracije staništa kod nas investitori kopaju na najvrjednijim područjima biodiverziteta

Besim Gurda, ing. šumarstava i projekt menadžer Udruženja građana...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Hrvat okupio 50 tisuća ljudi u molitvu i post: Što se događa?

Objavio: Zrinka Požežanac, vjera.hr Za ime Vladimir Grebenar čula sam sredinom ovog...

Ana Ravić: Cilj je modernizirati postojeće informacijske sustave u bolnicama

Centar za informatiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizira 1. znanstveno-stručni...

Davor Vidačak: Želimo stvoriti platformu za razmjenu znanja i iskustva

Konferencija MoBizz 2024 - Ekonomski izazovi i financijske strategije...

Zdravka Lončar: Medicinska sestra je prije svega poziv, a imamo hiperprodukciju kadra

10. Simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem će se...

Doso Produkt d.o.o. Široki Brijeg raspisuje natječaj za posao

Firma Doso Produkt d.o.o. iz Širokog Brijega objavljuje natječaj...