Predstavljanje Cvrčci u trubi – antologija hrvatske antiratne poezije u četvrtak 14. prosinca

Cvrči u trubiprva je cjelovita hrvatska antologija antiratne poezije,a priređivači ove važne antologije hrvatskog pjesništva su književnici Biserka Goleš-Glasnović i Tomislav Domović.

Riječ je o iznimno važnoj antologiji za čitavu hrvatsku književnu praksu i javnost, podjednako dobro prihvaćenoj i od publike i od kritike. Kako je naglasio poznati hrvatski povjesničar, kritičar i antologičar Božidar Petrač, „riječ je o važnoj i sveobuhvatnoj poetskoj refleksiji na hrvatsku ratnu stvarnost devedesetih godina prošloga stoljeća koja se odvijala posred ratne groznice i opće egzistencijalne ugroze, ali i o pjesmama pjesnika koji su s različitim vremenskim odmacima bilježili krhotine i bljeskove svojih ratnih prisjećanja i doživljaja. “Ivan Rogić – Nehajev, pjesnik, esejist, sociolog i sveučilišni profesor u svom osvrtu ističe pak cjelovitost, unutarnju toleranciju različitih pjesničkih strategija, od tradicijskih do avangardnih te uključenost, ne samo tradicijskih pjesničkih forma, nego i dojmljivih ulomaka iz ratnih dnevnika ili novinskih članaka. Dodirne kritičke točke i jednoga i drugoga književnoga kritičara na najljepši način potvrđuju nastojanja sastavljača ove Antologije i svrhu njihova rada u promoviranju antiratnoga stava u kojem se domoljublje može integrirati ili ga se u tom stavu čak može i ironizirati. Kritičari su jednodušno potvrdili vrijednost ove knjige i zbog uvrštavanja raznolikih pjesničkih poetika koje s tridesetogodišnjim odmakom od stvarnoga rata otkrivaju nove poglede i uvide u rat koji se dogodio početkom devedesetih godina prošloga stoljeća u Hrvatskoj.

Biserka Goleš Glasnović, pjesnikinja, prozaistica i kritičarka, rođena je 10. travnja 1958. u Novom Mestu. Od ranoga djetinjstva živi u Zagrebu gdje je završila OŠ Stenjevec i IV. gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je hrvatski jezik i književnost. Uvrštena je u mnoge antologije i panorame hrvatskoga pjesništva, višestruko je nagrađivana hrvatska književnica i članica Društva hrvatskih književnika Zagreb.

Tomislav Domović, pjesnik i prozaist, rođen je 1. kolovoza 1964. u Zagrebu gdje se školuje i studira na Filozofskom fakultetu. Poeziju i prozu kontinuirano objavljuje u brojnim časopisima, dnevnom tisku, televiziji i na radiju. Uvršten je u više panorama i antologija hrvatskoga pjesništva, višestruko nagrađivan hrvatski pjesnik, član Hrvatskoga društva pisaca Zagreb.

Najčitanije

Darko Puljić o poduzetništvu: Slušajte sebe, radite i borite se

Danas u programu Običnog radija gostovao je Darko Puljić....

Azra Šehić-Kustura: Mi smo dio prirode ali je smatramo samo profitom

Aarhus centar Sarajevo podržava i promovira primjenu Aarhuske konvencije...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Adrijana Prskalo: Okolina igra važnu ulogu oko odrastanja i samopouzdanja djece

Promocija slikovnice „Nikada nećeš hodati sama“ održat će se...

Federacija je zločinačka tvorevina

Glede bezočnih napada na novinara Zorana Krešića priopćenjem se...

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...

Doso Produkt d.o.o. Široki Brijeg raspisuje natječaj za posao

Firma Doso Produkt d.o.o. iz Širokog Brijega objavljuje natječaj...