Ivo Andrić na današnji dan 1961. godine dobio Nobelovu nagradu

Na današnji dan, 10. prosinca 1961. godine, Ivo Andrić, član Napretka, primio je Nobelovu nagradu za književnost u Stockholmu. Nagrada mu je dodijeljena u Koncertnoj palači Švedske kraljevske akademije za „epsku snagu“ kojom je oblikovao motive i sudbine iz povijesti svoje zemlje. Andrić je primio vijest telefonski u Beogradu i u svom govoru naglasio etičku dimenziju pripovijedanja, ističući moralnu odgovornost pripovjedača.

Među finalistima za nagradu bili su i Lawrence Durrell, Graham Greene, John Steinbeck i Alberto Moravia. Andrić je bio među laureatima te godine, uz ostale poput Melvina Calvina, Rudolfa Mössbauera, Roberta Hofstadtera, Georga von Békésya i posthumno nagrađenog Daga Hammarskjölda.

Novčani iznos Nobelove nagrade Andrić poklanja knjižnom fondu BiH

Andrić je nagradu smatrao priznanjem za književnost svoje zemlje, ističući njezin kulturni napredak. Nagradu je donirao knjižničnom fondu Bosne i Hercegovine, izražavajući zahvalnost govorom O priči i pričanju.

Govorio je o Bosni kao o „maloj zemlji među svjetovima“, naglašavajući njene kulturne napore i važnost priznanja za njenu književnost. Istaknuo je i univerzalnost ljudskog iskustva, bez obzira na vremenski period, te duboku simboličnost svojih djela, poput „Na Drini ćuprija“ i „Prokleta avlija“.

Spomenik Ivi Andriću kojeg su podigli HKD Napredak i Matica hrvatska Mostar– Park nobelovaca u Mostaru

IVO ANDRIĆ

Ivo Andrić rođen je 9. listopada 1892. godine. Župnik Juraj Pušek upisao je Andrića kao zakonitog sina Antuna Andrića i Katarine Pejić. Rođen je u Travniku, ulica Zenjak br. 13. Andrić je završio osnovnu školu u Višegradu. Gimnaziju je završio u Sarajevu s Napretkovom stipendijom.

Dr. Tugomir Alaupović, koji je predavao Andriću, prepoznao je njegov talent. Napretkova stipendija omogućila je Andriću studij i afirmaciju u Zagrebu 1912. godine. Također je bila ključna godina za Andrićev socijalno-politički razvoj.

Sudjelovao je u demonstracijama u Sarajevu, gdje je spaljena mađarska zastava. Maturirao je u Sarajevu i dobio stipendiju HKD Napredak. U listopadu 1912.godine upisao je Mudroslovni fakultet u Zagrebu. Studirao je filozofiju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Grazu. Doktorirao je u Grazu 1923. godine.

U djelima je prikazao život Bosne u historijskim vremenima. Opisao je bosanskog seljaka i njegove ugnjetavače, uključujući turske vezire i austrougarske namjesnike. Andrić je dao ono što može samo pjesnik: golu ljudsku prirodu, njenu egzistencijalnu suštinu otjelovljenja u simbolima. Most na Drini ističe se kao simbol u Andrićevim djelima.

Njegova pripovijetka Prokleta avlija privukla je pažnju svojom dubinom i izražajnošću. Mnogi smatraju Prokletu avliju Andrićevim najboljim umjetničkim djelom.

Najčitanije

HSP BiH: Zbog zaštite policijske brutalnosti tražimo ostavku komesara ŽZH Ivana Brkića

HSP BiH traži žurnu ostavku komesara MUP-a Županije Zapadnohercegovačke...

Besim Gurda: Umjesto restauracije staništa kod nas investitori kopaju na najvrjednijim područjima biodiverziteta

Besim Gurda, ing. šumarstava i projekt menadžer Udruženja građana...

Danijel Perić i Josipa Bošnjak: Želimo svima približiti klasičnu glazbu

Udruga "Kulturni preporod" osnovana je ove godine i okuplja...

EuroExpress brza pošta raspisuje natječaj za kurire/dostavljače

Euro-Express d.o.o., raspisuje natječaj za radno mjesto: kurir/dostavljač Mjesto rada Mostar Opis...

Almir Mujaković: Komplicirana administracija koči razvoj obnovljivih izvora energije

U projektu "Daj zemlju priliku" na temu "Obnovljivi izvori...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Zdravka Lončar: Medicinska sestra je prije svega poziv, a imamo hiperprodukciju kadra

10. Simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem će se...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...