Tko je odgovoran što su objekti igara na sreću blizu škola?

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Inicijativa “Tiket na ZIS” organizirala je Forum na temu “Tko je odgovoran što su objekti igara na sreću u blizini škola i vjerskih objekata?” s ciljem ukazivanja na nepoštivanje Zakona o igrama na sreću FBiH.

Forumu su prisustvovali ključni sudionici, uključujući Belmina Zukana, predsjednika Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Admir Čavalića, ispred Odbora za ekonomsku i financijsku politiku, Omera Berbića, gradskog vijećnika Grada Tuzla, dr. Enesa Svraku, voditelja odjela za mekteb i mlade Islamske zajednice u BiH, Elmu Dizdarević, predsjednicu Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, i Samiru Nukić, predstavnicu Udruženja direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola.

Adi Zahirović, predstavnik Inicijative, naglasio je da su analizom problema uočili kršenje Zakona o igrama na sreću FBiH u mnogim općinama i gradovima. Različite inicijative su pokrenute od strane građana, učenika, nastavnog osoblja, obrazovnih i vjerskih institucija te roditelja. Stoga je održan forum kako bi se okupile grupe koje su se bavile problemom i kako bi se pritisnule vlasti na izmjene zakona.

Forum je ukazao na potrebu izmjena Zakona o igrama na sreću FBiH kako bi se riješio problem objekata igara na sreću u blizini škola i vjerskih objekata. Elma Dizdarević ističe važnost poštivanja postojećeg zakona do donošenja novog te odgovornost vlasti na svim razinama.

Doc. dr. Enes Svraka dodaje da je ključni korak početi primjenjivati postojeće zakone, a zatim poboljšati ih i donijeti novi zakon koji će adekvatno urediti igre na sreću.

Omer Berbić iz Gradskog vijeća Grada Tuzla zaključuje da se u narednom razdoblju mora raditi na rješavanju problema s gradskog i federalnog nivoa, uključujući građane u pritisak na nadležne institucije.

Belmin Zukan, zastupnik u Parlamentu FBiH, naglašava potrebu poštivanja trenutnog zakona do donošenja novog i odgovornost vlasti na svim razinama.

Adi Zahirović, predstavnik Inicijative, vjeruje da će uključivanjem više građana i predstavnika vlasti uspjeti donijeti pozitivne promjene zakona.

Napominje se da na području FBiH postoji oko 800 objekata igara na sreću na manjoj udaljenosti od 100 metara od škola i vjerskih objekata. Forum možete pogledati na Facebook stranici Inicijative: https://fb.watch/oOCGULxn2m/

Najčitanije

Martina Orman-Škoro: Adoleo i psihologija su moj život

Martina Orman-Škoro, magistra psihologije i voditelj Integrativnog razvojnog centara...

HSP BiH: Zbog zaštite policijske brutalnosti tražimo ostavku komesara ŽZH Ivana Brkića

HSP BiH traži žurnu ostavku komesara MUP-a Županije Zapadnohercegovačke...

EuroExpress brza pošta raspisuje natječaj za kurire/dostavljače

Euro-Express d.o.o., raspisuje natječaj za radno mjesto: kurir/dostavljač Mjesto rada Mostar Opis...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Otvaranje Palačinka bara “Bueno” u Čitluku

S velikim zadovoljstvom najavljujemo otvaranje novog kulinarskog kutka u...

Besim Gurda: Umjesto restauracije staništa kod nas investitori kopaju na najvrjednijim područjima biodiverziteta

Besim Gurda, ing. šumarstava i projekt menadžer Udruženja građana...

Danijel Perić i Josipa Bošnjak: Želimo svima približiti klasičnu glazbu

Udruga "Kulturni preporod" osnovana je ove godine i okuplja...

Davor Vidačak: Želimo stvoriti platformu za razmjenu znanja i iskustva

Konferencija MoBizz 2024 - Ekonomski izazovi i financijske strategije...