Priopćenje Gradskog odbora HDZ 1990 Mostar: Pravo na život

Ovih dana smo svjedoci kako uzurpatori javnih površina i investitori prekomjerne izgrađenosti vlastitih parcela, stavljaju sebe u ulogu osviještenih ekologa i zaštitara zelenih gradskih površina. Isti oni koji su svaki centimetar svoje građevinske parcele pokrili stambeno poslovnim kvadratima i prekršili sve propise i zakone o namjeni građevinskih površina. Apetiti za financijskom dobiti su im tijekom investicijske gradnje zamaglili svaku primisao da jedna urbana sredina treba zelene prostore.

I kada su kompletnu, do prije njih zelenu gradsku parcelu Rondo, prekrili unosnim poslovnim kvadratima,  dosjetili su se da gradu nedostaju  zelene oaze. Iz netom probuđene građanske svijesti, su izvukli rješenje u uklanjanju nekoliko kvadrata montažnoga objekta u kojemu, jedna mostarska obitelji, za razliku od njih, na pošten način osigurava skromnu egzistenciju. I u svojoj vizionarskoj genijalnosti su zelenu oazu, koju su sami uskratili građanima ovoga grada, pronašli ispod desetak kvadrata trafike Rondo.  I noramalno, sugovornike pronašli u gradskoj vlasti. Istoj onoj koja je zatvarala oči dok su investitori Prodajnoga centra Rondo uništavali rijetke ostatke zelenoga tla i prekomjernom katnošću i izgrađenošću prekršili sve zakonske propise i urbane planove.

Sve ovo pokazuje koliko su građani Mostara u stvari, taoci jedne uznapredovale političke, klanovske i obiteljske uzurpacije svih oblika društvenoga života, imovine i prostora. Razvidno je da su osobna,  kolektivna i egzistencijska prava dostupna samo povlaštenima unutar i oko HDZ BiH. Da rijeke prestaju biti javno dobro kada politički i financijski moćnici odluče da ih ograde zidovima vlastite bahatosti i demonstracije moći.. Javne površine i opća dobra u HNŽ-u preko noći u bescjenje mijenjaju titulare i postaju vlasništvo podobne i povlaštene kaste.. Borci, invalidi i žrtve obrane ovih prostora, njih devedeset, ostaju bez stambenih prostora voljom stranačke mediokritetske administracije. Bespravna gradnja cvjeta na obodnima i prigradskim naseljima, dok se gradska predstavnička vlast bavi uklanjanjem egzistencijalnih izvora, politički nepodobne niže klase. Samo zato jer zapinju za oko nasljednicima povlaštene i privilegirane društvene kategorije. Koji su, usput rečeno, u neutemeljenoj bahatosti uspjeli zasjeniti i vlastite očeve.

Sasvim je jasno da jedino HDZ-u  BiH i njegovom političkom vrhu odgovara stanje bezakonja. Da je kriza vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, samo scenarij koji će ostaviti dovoljno prostora i vremena da se do kraja realizira započeto i da se i posljednji ostaci zajedničke nam imovine i dobara pretoče u vlasništvo politički privilegirane kaste.

Hoće li trafika Rondo biti kap koja će preliti čašu, do vrha napunjenu pogubnim i nepopravljivim posljedicama jedne katastrofalne političke vlasti, ne znamo. Ali znamo da će HDZ 1990 uvijek stajati iza egzistencijalnih i demokratskih prava svakoga građanina ovoga grada.

U ime dosljedne politike HDZ-a 1990, Gradski odbor Mostar poziva svoje članove i stanovnike Mostara da stanu uz ovu ugroženu obitelj. Da već sutra, kao politički nepodobni, ne bi i sami postali žrtvom nepravde i bezakonja. Žrtvom režiranoga kontroliranoga nereda, koji nam svima, voljom vladajuće oligarhije, predugo ugrožava životni prostor i egzistenciju. Koja mlade pametne i obrazovane ljude šalje s kartom bez povratka, a bahate sinove, s lažnim diplomama, ostavlja kao primjer budućim generacijama.

Najčitanije

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Adela Vukotić -Terek: Trebamo razvrstavati otpad i razmišljati održivo

Vanjskotrgovinska komora BiH je samostalna, nevladina, nepolitička i neprofitna...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...