Ljudevit Marić: Probudimo svijest građana da je život na prvom mjestu, prijavimo nelegalno oružje

U zadnje vrijeme smo svjedoci sve češćim oblicima nasilja na našem području, upravo zbog toga danas ćemo pričati koliko je opasno držati oružje u kući, i najaviti kampanjuPoštuj život-ne oružje.

Glasnogovornik MUP-a HNŽ, Ljudevit Marić naš je gost u jutarnjem programu Običnog radija.

Femicid je zločin iz mržnje nad osobom ženskog spola. Široko je definiran kao namjerno ubijanje žene ili djevojke zato što su žene iako definicija varira ovisno o kulturnom kontekstu. Prema istraživanjima OSCE-a iz 2019. godine procjenjuje se da je 640 tisuća, od oko 1,6 milijuna žena doživilo nasilje, što je više od svake treće žene. Više od jedne trećine pokušaj femicida dogodio se u stanu, kući, dvorištu žrtve. Potvrđuje se da su žrtve koje trpe nasilje u kući naopasnije mjesto. Krivična djela dogodila su se i na radnom djelu žrtve što pokazuje veliku drskost i bezobzirnost počinitelja.“, ističe Ljudevit Marić na početku razgovora.

Vatrenim oružjem počini više od polovine ubistava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje.

Ubojstva povezanih s vatrenim oružjem u BiH od 2012. do 2016. godine ukupno je 104, od toga imamo 19 teških ubojstava. To je sve počinjeno s oružjem koje nema odgovarajuću dokumentaciju koje pripisuje zakon.“, ističe Ljudevit Marić.

Marić ističe razloge zbog kojih se ovi slučajevi ne policiji: “nepovjerenje u policiju, strah, strah od saznanja da je osoba prijavila da je žrtva i u većini slučajeva žrtve odustanu od prijave nakon prijetnje počinitelja.”   

Vatreno oružje nije uvijek vezano za smrtne ishode – često se koristi kao sredstvo za nanošenje psihološkog nasilja nad slabijim, emocionalne povrede, zastrašivanje, silovanje, seksualno zlostavljanje, prisile i druge oblike nasilja.

Policija je u dosta navrata radila dan otvorenih vrata da žrtve prepoznaju nasilje u obitelji i da znaju gdje i na koju adresu prijaviti nasilje u obitelji koje nekada može završiti i smrtonosnim ishodom. Vatreno oružje se može posjedovati legalno prema zakonu propisano uvjetima. Opća činjenica je da u BiH postoji još mnogo nelegalnog oružja, koje kroz razne kampanje i policijske akcije želimo to oružje amnestirati tj. izuzeti od osoba koje to oružje posjeduju na nelegalan način.“, govori Ljudevit Marić.

U kampanji “Poštuj život – ne oružje” sudjeluju MUP Republike Srpske, svih 10 županijskih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informiranost Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH.

Cilj kampanje je probuditi svijest građana da je život na prvom mjestu. Zatim da je posjedovanje nelegalnog oružja krivično djelo i da se istog moraju riješiti na propisan način, a ne odlagati na smetlišta. U tom slučaju može doći do posjeda drugih lica, maloljetnih osoba i možemo imati još veću tragediju. Želimo pojačati sveukupnu svijest građana u BiH o opasnosti koje može izazvati nelegalno oružje koje posjeduju u svom domu.“, poručuje Ljudevit Marić.

Kampanja je podržana je kroz projekt „Prevencija i smanjenja posjeda ilegalnog oružja u BiH“, kojeg financiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Uprava policija HNŽ-a već dugi niz godina provodi ove kampanje na najfrekventnijim mjestima u našoj županiji Mostar (Mepas Mall), u Konjicu i Čapljini gdje je najfrekventniji promet građana. Tu smo dijelili letke građanima, upoznali ih s činjenicom kako će prijaviti nasilje u obitelji i sve o zakonskim smjernicama kako mogu prijaviti/spriječiti nasilje nadležnoj Policijskoj upravi. Cilj nam je upoznati da je nasilje u obitelji kaznen djelo gdje ih može čekati višegodišnja zatvorska kazna.“, na kraju zaključuje Ljudevit Marić.

Najčitanije

Muškarac ubio ženu i punicu?

U RADNIČKOM naselju u Bjelovaru u obiteljskoj kući pronađene...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Filip Hrgović za dva tjedna boksa za IBF-ov pojas

Oleksandar Usik odnio je pobjedu protiv Tysona Furyja podijeljenom...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Počeo Hod za život u Osijeku

Osječani se okupljalju na prvom ovogišnjem Hodu za život...

Butković: Milanović je zreo da izgubi na izborima

OLEG Butković dao je intervju za RTL. Novi ministri će,...