Ivan Lesko: Kongres o katastru će uvelike doprinijeti razvitku tog sektora u našoj zemlji

U organizaciji Geodetskog Društva Herceg-Bosne (GDHB), u neumskom hotelu Grand će se od 27. do 29.9. 2023. održati 5. Kongres o katastru u BIH s međunarodnim sudjelovanjem, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice FBiH Lidije Bradare.

Pripreme za 5. kongres su u završnoj fazi, a tim povodom u današnjim Vijestima plus razgovarali smo s predsjednikom GDHB, gospodinom Ivanom Leskom.

“Kongres je organiziran pod motom „Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak“. Kada se pogleda opseg podataka i informacija kojima raspolažu baze podataka koje se vode i održavaju u sustavu zemljišne administracije jasno je da je ova formulacija apsolutno opravdana i točna.  U proteklih desetak godina svjedoci smo velikog iskoraka u sektoru zemljišne administracije.

Katastar nekretnina u potpunosti je digitaliziran. Postignuti su značajni rezultati na usklađivanju podataka katastra i zemljišnih knjiga (preko 300 katastarskih općina je usuglašeno). Nastavljeni su poslovi uspostave katastra nekretnina započeti prije rata. Uspješno  se realiziraju projekti  na području infrastrukture prostornih podataka, te projekti  uspostave  i održavanja adresnog registra kao i registra cijena nekretnina, digitalnog arhiva i katastra komunalnih uređaja.

Svi ovi podatci su osnova za uspješno planiranje, kvalitetno i brzo donošenje odluka, stoga zemljišna administracija postaje sastavni dio svakodnevnog djelovanja gospodarskih subjekata, tijela vlasti na svim razinama i pojedinaca. Moto ovogodišnjeg kongresa je odabran kako bismo dodatno promovirali sektor zemljišne administracije i ukazali na njegov značaj za funkcioniranje društva u cjelini”, kazao je gospodin Lesko.

Na pitanje o očekivanjima od kongresa, gospodin Lesko je odgovorio ovako: “U prvom redu iz pozicije organizatora kongresa očekujem dobar odaziv, prema sadašnjim pokazateljima preko 300 sudionika, te da kongres protekne po planiranom rasporedu na najvećoj tehničkoj razini kao i četiri prethodna. Iz pozicije geodetskog stručnjaka očekujem da će kolegice i kolege koji dođu u Neum prikupiti značajne informacije za svoj budući rad i iskoristiti priliku za razmjenu iskustava iz  struke i svakodnevnog života, sve s ciljem unaprjeđenja kvalitete života naših građana i postizanja uvjeta za lakše i jednostavnije poslovanje  gospodarskih subjekata. Stoga želim poručiti svima onima koji rade i djeluju u sektoru zemljišne administracije da se odazovu pozivu Društva i sudjeluju na kongresu jer smo pripremili program bogat stručnim i društvenim sadržajima.”

Prvi kongres održan je 2007. godine također u Neumu i od tada se organizira svake četiri godine kako bi se na adekvatan način prezentirale novosti i rezultati postignuti na području katastra  i općenito zemljišne administracije u BiH, zemalja u okruženju i Europe.

Još uvijek su moguće prijave na kongres, a više detalja pronađite na https://www.gdhb.ba.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi Andreja Plenkovića

Hrvatska je u petak navečer dobila 16. Vladu od...

Muškarac ubio ženu i punicu?

U RADNIČKOM naselju u Bjelovaru u obiteljskoj kući pronađene...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Predstavljen duet Leona Lasića i biskupijskog zbora „ViDeMus“

Mladi glazbenik Leon Lasić i mladi iz biskupijskog zbora...