Od ‘slučaja Kovačević’ do ‘skandala Kovačević’ i – Europski sud za ljudska prava pozvao Hrvatsku da se uključi jer je Kovačević hrvatski državljanin

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu pozvao je Republiku Hrvatsku da se uključi u slučaj Kovačević s ciljem zaštite Slavena Kovačevića koji je pred ovim sudom tužio BiH jer ima hrvatsko državljanstvo, doznaje portal Bljesak.info iz pouzdanih izvora.

Sud je, stoji u pismu upućenom Bosni i Hercegovini upoznat da je Slaven Kovačević, koji tuži BiH kao pripadnik Ostalih, kao pripadnik hrvatskog naroda stekao dvojno državljanstvo te da, uz državljanstvo BiH ima i državljanstvo Hrvatske.

Kovačević je tužio BiH jer ne može kao pripadnik Ostalih odlučivati o izboru člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda niti može biti izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ovaj slučaj prate brojne zavrzlame a jedna od tih je i da se Kovačević ranije predstavljao kao Hrvat a sudu je predočeno i to da je na službenim stranicama sarajevskog Gradskog vijeća u razdoblju 20212.-2016. službeno objavljena njegova nacionalna pripadnost gdje stoji da je Kovačević Hrvat.

Kao što su mediji i prije pisali, on je, nakon što je sud u Strasbourgu zatražio pojašnjenje ovih navoda, sa službene stranice Gradskog vijeća Sarajevo, za period 2012. – 2015. izbrisana nacionalna pripadnost Kovačevića iako se radi o informaciji koja više godinama nije mijenjana i gdje je stajalo da se Kovačević izjašnjavao kao Hrvat.

Na županijskoj razini se pak izjašnjavao kao Srbin. U slučaj se uključio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kao prijatelj suda u žalbenom postupku pred Europskim sudom za ljudska prava. Zbog toga je uslijedio niz osuda ovakvog poteza a sam Kovačević, aktualni savjetnik člana BiH Predsjedništva Željka Komšića, nazvao ga je nacističkim simpatizerom. Osude je izazvala i izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića tijekom boravka u Sarajevu kada je rekao da su neke presude pred ovim sudom kompromitirane.

Nadalje, komentirajući ovaj slučaj, Slaven Raguž, predsjednik HRS-a na svom Facebooku, uz emotikone smijeha, je napisao: Djeca nam se smiju moj Reufe – Europski sud poziva Hrvatsku, da zaštiti Kovačevića, koji je kao =stali tužio BiH, jer ne može glasati za Srbina. Cijela njihova politika je jedna obmana, pa tako i ova presuda u slučaju Kovačević. Može SD(F)A gerijatrija prosvjedovat koliko želi, ali, kao što sam to nebrojeno puta govorio u javnosti, presuda niti je „historijska“, niti uopće važna. Recikliranje prethodnih presuda. Niti u jednom segmentu ne tretira bilo što čime se ovih dana, a i ranije izlazi u javnost.

No, kolika je razina obmane najbolje govori ovaj dopis Europskog suda za ljudska prava u kojem, citiram: “s obzirom na nacionalnost aplikanta, Vlada Republike Hrvatske je pozvana intervenirati“. Dakle, lik je tužio BiH Sudu za ljudska prava za to što kao ‘Ostali’, ne može glasati za srpskog kandidata za Predsjedništvo, iako je Hrvat, budući da ovdje ESZLJP otvoreno govori kako je pozvao Republiku Hrvatsku zaštititi svoga državljanina! Nemoguće dakle! I umjesto da se poklopi ušima, on i oni nastavljaju, doveli gerijatriju ispred OHR-a. Još drži govore! Gdje to ima da strana u sudskom postupku, tužitelj, ispred kuće potencijalnog svjedoka napada tog istog svjedoka zbog njegovog eventualnog svjedočenja? Ovo se samo kod nas može događati! Ako će nešto koštati ovu državu to će biti volja ovih tzv. patriota da je (o)brane”.

foto: Kovačeviću “retroaktivno” izbrisana nacionalnost Hrvat -Pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu vodi se predmet Slavena Kovačevića protiv BiH. Kovačević tvrdi da je žrtva diskriminacije jer se izjašnjavao kao “Ostali” te se smatra diskriminiranim. Agenti koji zastupaju BiH su se žalili te upoznali Sud u Starsbourgu kako se Kovačević ranije izjašnjavao kao Hrvat, dostavljajući dokaz sa službene stranice gradskog vijeća Sarajevo za period 2012. do 2016. godine. Nakon što je sud u Strasbourgu zatražio pojašnjenje ovih navoda, kako saznajemo, sa službene stranice gradskog vijeća Sarajevo, za period 2012. – 2015. izbrisana je nacionalna pripadnost Kovačevića, iako se radi o informaciji koja više godinama nije mijenjana i gdje je stajalo da se Kovačević izjašnjavao kao Hrvat.

SDA i DF bili su upoznati

Također, sada je jasnije kako su o ovoj informaciji bili upoznati iz SDA i DF-a, a jasniji su njihovi potezi višemjesečnog prozivanja susjedne Hrvatske za koju navode kako lobira za rušenje presude Kovačević.

Ovim se otkriva sva manipulacija inzistiranja Kovačevića, inače savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, u pozivanju na prosvjede ispred OHR-a i izazivanju mržnje prema susjednoj Hrvatskoj čiji je državljanin. Inače, i sam Komšić je svojedobno u emisiji HTV ‘Nedjeljom u 2’ svojedobno priznao kako je uputio zahtjev za hrvatskim državljanstvom, ali kako ga nije dobio. Prema svemu sudeći, Kovačević je značajno izmanipulirao i intelektualce iz Kruga 99 koji su mu dali podršku u prosvjedu ispred OHR-a.

Nakon što je objavljeno kako će, kao prijatelj suda, pred Europskim sudom svjedočiti i visoki predstavnik Christian Schmidt, također je bio povod za oštre reakicije.

Potpuno je jasno kako Kovačević, pred ESLJP želi uraditi upravo ono što je tražio od sarajevskog gradskog vijeća – “pobrisati” svoje dosadašnje postupke i nametnuti svoje “najnovije” stavove, a sve druge neistomišljenike nastojati degradirati, optužujući ih na nacizam, kao u slučaju Schmidta, a pri tom izazuvajući i međunacionalnu mržnju i nemire.

Najčitanije

HSP BiH: Zbog zaštite policijske brutalnosti tražimo ostavku komesara ŽZH Ivana Brkića

HSP BiH traži žurnu ostavku komesara MUP-a Županije Zapadnohercegovačke...

Zdravka Lončar: Medicinska sestra je prije svega poziv, a imamo hiperprodukciju kadra

10. Simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem će se...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Ana Ravić: Cilj je modernizirati postojeće informacijske sustave u bolnicama

Centar za informatiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizira 1. znanstveno-stručni...

Hrvat okupio 50 tisuća ljudi u molitvu i post: Što se događa?

Objavio: Zrinka Požežanac, vjera.hr Za ime Vladimir Grebenar čula sam sredinom ovog...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...

Večer Broćanske Žilavke – Otkrijte bogatstvo hercegovačke vinske tradicije

Večer Broćanske Žilavke će se održati u srijedu 21....