Velika provokacija iz crvenog grada: ‘Pobacit ćemo i crkvu i državu’

Sudionici četvrtog riječkog Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u subotu su prošli središtem Rijeke, noseći transparent s porukom “Glas rođenih za život nerođenih”, a dijelom rute prošla je i grupa prosvjednica, noseći veliki transparent s natpisom “Pobacit ćemo i crkvu i državu”. Sudionike oba skupa osiguravala je policija.

Sudionici Hoda za život su se, uz glazbu i pjesmu, okupili na riječkom Jelačićevu trgu te se preko Korza uputili do Trga Riječke rezolucije, noseći transparente s natpisima: Život počinje začećem, Najugroženija manjina u Hrvatskoj – nerođena djeca, Svako ljudsko biće ima pravo na život, Devet tjedana od začeća sisa palac, 52 dana od začeća dijete štuca.  

Koordinator Hoda za život u Rijeci Ante Bekavac, izjavio je da su se okupili kako bi istaknuli važnost  i nepovredivost dostojanstva svakog ljudskog bića, osobito trudnica i nerođene djece.

Hod organizira nacionalna udruga U ime obitelji, rekao je i naglasio da traže izmjene zakona, uvođenje instituta anonimnog poroda te gnijezda za bebe, gdje bi majke, koje ne mogu ili ne žele zadržati, dijete mogle ga sigurno ostaviti, a da država pokaže brigu i interes. Poručio je trudnicama i majkama da “pobačaj nije i ne smije biti rješenje” te da nisu same.

FOTO: HINA/Miljenko Klepac

‘Pobacit ćemo i crkvu i državu’

Tijekom hoda, u Ulici Ante Starčevića dočekala ih je skupina aktivistica, prosvjedujući i izvikujući svoje poruke, također uz pjesmu te uz zvuk sirena, krećući se ispred sudionika Hoda za život, do njihova ulaska na Trg Riječke rezolucije. 

Nosile su veliki transparent s natpisom “Pobacit ćemo i crkvu i državu” te izvikivale poruke: Naša tijela naš izbor, Vaša tijela vaš izbor, Smrt fašizmu, smrt patrijarhatu,  Bez gospodara, bez bogova i druge.

Nekoliko aktivistica vezalo se lancima za rasvjetne stupove na Korzu, s natpisima: Maknite svoje teologije iz moje biologije, Moja odluka , ne vaša politika, Nek’ ide život, Siguran pobačaj spašava živote, a još nekoliko istaknulo je natpis s porukom – Hod za žene gazi žene. Prosvjedne aktivistice protiv Hoda za život nisu davale izjave za medije. 

Najčitanije

Šejma Kuko i Begza Kurtović: Posvetimo se zajedno očuvanju bosanskog brdskog konja

U sedmoj emisiji projekta "Daj zemlji priliku" razgovaramo na...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Damir Mrđen: Komunalne otpadne vode su ključni zagađivači vode u BiH

U još jednoj emisiji projekta “Daj zemlji priliku” razgovarali...

Ana Ravić: Cilj je modernizirati postojeće informacijske sustave u bolnicama

Centar za informatiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizira 1. znanstveno-stručni...

Federacija je zločinačka tvorevina

Glede bezočnih napada na novinara Zorana Krešića priopćenjem se...

Nevena Pandža: Moba nudi prelijep ambijent, ukusnu hranu i vrhunske koncerte

Tradicionalno, i ovo ljeto, plato iza Stare gimnazije u...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

Heidi šeće psa predstavljaju spot za pjesmu „Izgubili smo ljubav“

'Izgubili smo ljubav' nova je pjesma uvijek zanimljivog radiofoničnog...