Ana Ravić: Cilj je modernizirati postojeće informacijske sustave u bolnicama

Centar za informatiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizira 1. znanstveno-stručni simpozij „InfoMed 2024“ s međunarodnim sudjelovanjem, koji će se održati 18. listopada 2024. godine u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Ana Ravić, voditeljica Centra za informatiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar bila je gošćom u programu Običnog radija.

Cilj organiziranja prvog simpozija je potaknuti konstruktivnu raspravu o razvoju bolničkih informatičkih sustava koja odgovaraju sve većim zahtjevima pacijenata. Cilj je iznijeti najnovije spoznaje i iznijeti konkretna rješenja za aktualne probleme u zdravstvenom sektoru te modernizirati postojeće informacijske sustave u bolnicama. Ovaj trenutak je odabran zbog ubrzanog napretka u medicinskoj tehnologiji i informatizaciji što zahtjeva nova rješenja koja prate razvoj modernih zdravstvenih ustanova.”, istaknula je na početku razgovora Ana Ravić.

Simpozij je namijenjen širokom spektru sudionika, uključujući informatički i tehničku u zdravstvenim ustanovama, bolnicama i klinikama, zdravstvenom osoblju, liječnicima, medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima koji su izravno u kontaktu s pacijentima, doktorantima i studentima, te stručnjacima i entuzijastima za medicinsku informatiku.”, otkrila nam je Ana Ravić.

Suorganizatori simpozija su Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Liječnička komora HNŽ.

Razvoj bolničkih informatičkih sustava izuzetno je važan jer doprinosi značajnom poboljšanju kvalitete zdravstvenih ustanova na više načina: povećava učinkovitost, poboljšava sigurnost pacijenta, unaprjeđuje komunikaciju i suradnju, omogućuje bolju dostupnost podataka što smanjuje vrijeme čekanja i ubrzava proces liječenja.”, kazala je Ana Ravić.

Trenutačno najveći izazovi s kojima se suočavaju zdravstvene ustanove u implementaciji i održavanju informatičkih sustava uključuju visoke troškove implementacije, integracija različitih sustava koji nisu međusobno povezani, zaštita podataka i sigurnost, osiguranje privatnosti zaštite podataka pacijenata je prioritet ali i izazov zbog sve većih prijetnji i curenja osjetljivosti informacija, otpor prema promjenama, nedostatak stručnjaka, obuke osoblja, zastarjele infrastrukture, regulative i usklađivanje s propisima.”, istaknula je Ana Ravić.

Pored sudjelovanja na znanstveno – stručnim predavanjima, radionicama i panel raspravi, međusobni susreti i poznanstva koja će biti ostvarena na ovom simpoziju biti će najveće jamstvo boljeg i produktivnijeg rada svih sudionika u budućem profesionalnom radu.

Najčitanije

Davor Vidačak: Želimo stvoriti platformu za razmjenu znanja i iskustva

Konferencija MoBizz 2024 - Ekonomski izazovi i financijske strategije...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Darko Puljić o poduzetništvu: Slušajte sebe, radite i borite se

Danas u programu Običnog radija gostovao je Darko Puljić....

Adrijana Prskalo: Okolina igra važnu ulogu oko odrastanja i samopouzdanja djece

Promocija slikovnice „Nikada nećeš hodati sama“ održat će se...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

Darko Bilić: Pokret je ono što našem tijelu treba

Rehabilitacijski centar "Život" nudi visokokvalitetne rehabilitacije i fizioterapije svojim...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...