Zavod za javno zdravstvo FBIH uvodi pneumokokno cjepivo u redoviti imunizacijski program

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine uvodi pneumokokno cjepivo u redoviti imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Bakterija Streptococcus pneumoniae uzrokuje ozbiljne bolesti poput upale uha i pluća, meningitisa i sepse, koje mogu dovesti do dugotrajnih posljedica, pa čak i smrti, posebno kod male djece, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunitetom. Pneumokokne bolesti predstavljaju značajan javnozdravstveni problem i u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je uvođenje pneumokoknog cjepiva, odlična vijest!

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine stručno je uredio i vodi seriju edukativnih radionica o uvođenju pneumokoknog cjepiva u redoviti imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koje su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u FBiH.

Cilj edukativnih radionica je informirati i educirati zdravstvene djelatnike, posebno provoditelje imunizacije, ali i širu javnost o pneumokoku (Streptococcus pneumoniae) – bakteriji koja uzrokuje pneumokoknu bolest, novom cjepivu protiv pneumokoka u redovitom imunizacijskom programu i planu provedbe imunizacije protiv pneumokoka u kantonima Federacije Bosne i Hercegovine. Dodatni cilj je doprinos prevenciji zaraznih bolesti, promidžbi imunizacije i unaprjeđenju i promicanju zaštite zdravlja djece.

Tijekom radionica, zdravstvenim djelatnicima će biti uručeni informativno – edukativni i promidžbeni materijali o imunizaciji protiv pneumokoka koje je producirao Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, bit će predstavljen “Vodič za najbolje prakse i sigurnost imunizacije” čiji je osnovni cilj pružiti informacije za zdravstvene djelatnike i druge dionike koje će pomoći u rješavanju čestih dilema i zabrinutosti koje se javljaju tijekom imunizacije.

Edukativne radionice o uvođenju pneumokoknog cjepiva u redoviti imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine održavat će se tijekom listopada i studenog 2024. godine i u drugim gradovima i općinama Federacije Bosne i Hercegovine.

Radionice se organiziraju u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, UNICEF BIH, Europskom unijom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Najčitanije

HSP BiH: Zbog zaštite policijske brutalnosti tražimo ostavku komesara ŽZH Ivana Brkića

HSP BiH traži žurnu ostavku komesara MUP-a Županije Zapadnohercegovačke...

Martina Orman-Škoro: Adoleo i psihologija su moj život

Martina Orman-Škoro, magistra psihologije i voditelj Integrativnog razvojnog centara...

Zdravka Lončar: Medicinska sestra je prije svega poziv, a imamo hiperprodukciju kadra

10. Simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem će se...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Damir Mrđen: Komunalne otpadne vode su ključni zagađivači vode u BiH

U još jednoj emisiji projekta “Daj zemlji priliku” razgovarali...

Besim Gurda: Umjesto restauracije staništa kod nas investitori kopaju na najvrjednijim područjima biodiverziteta

Besim Gurda, ing. šumarstava i projekt menadžer Udruženja građana...

Otvaranje Palačinka bara “Bueno” u Čitluku

S velikim zadovoljstvom najavljujemo otvaranje novog kulinarskog kutka u...

Danijel Perić i Josipa Bošnjak: Želimo svima približiti klasičnu glazbu

Udruga "Kulturni preporod" osnovana je ove godine i okuplja...