Predstavljeni uspješni primjeri i mogućnosti u svijetu marketinga

Uspješno završen 11. Sarajevo Marketing Summit.

Proteklih dana Sarajevo je bilo centar marketinga i inovacija zahvaljujući Sarajevo Marketing Summitu, 11. po redu koji je okupio vodeće stručnjake iz oblasti marketinga, PR-a, brendiranja i prodaje, kao i istraživače i medije iz Bosne i Hercegovine i šire.

Centralna tema konferencije bila je „Changing tomorrow now“, a tijekom dvodnevne konferencije predstavljeni su uspješni primjeri marketinga, kampanje, a istaknuti su i neki načini na koje se ova oblast može unaprijediti.

„Sarajevo Marketing Summit je postao prepoznatljivo mjesto okupljanja profesionalaca i stručnjaka iz oblasti marketinga. Na našim konferencijama usvajaju se nova znanja i iskustva, umrežava se industrija. Svjesni smo da su promjene konstantne i u ovoj oblasti i svi koji se bave marketingom moraju ići u korak s novitetima i trendovima koji dolaze“, poručila je Samira Muratović, generalna direktorica marketinške agencije Altermedia koja je organizator Sarajevo Marketing Summita.

Brojni stručnjaci, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz regiona i svijeta, dijeli su svoja znanja i iskustva, a jedan od njih bio je i Lazar Džamić, stručnjak i predavač na nekoliko MBA programa, koji je istakao kako se marketeri na zapadu i oni na našim prostorima susreću s različitim izazovima u poslovanju.

„Mi još uvijek čekamo da taj talas sa zapada dođe do nas, ali ono što mi trebamo jeste više edukacija u marketingu, načini na koje možemo primijeniti vještačku inteligenciju ovdje, na koji način se pomjeriti sa tradicionalnog oglašavanja na ono što ja zovem storyteling i storyliving u digitalnom prostoru. Dakle, trebamo edukovati potrošače, da im pomognemo, da budemo dio njihovog života i da im dajemo ono što im je potrebno i što žele. Vidim da neki pojedinci i pojedinačne firme u regionu rade mnogo na razumijevanju novih principa i primjenjuju ih u svojoj praksi“, kazao je Džamić, te dodao kako je u marketingu važna i hrabrost da se uvedu i rade neke nove stvari.

Zenel Batagelj, iz kompanije Valicon, istakao je kako nije lako raditi marketing i prodaju, ali je kazao i kako je Bosna i Hercegovina dosta zatvoreno tržište i potentno za posao, pogotovo za pojedine firme iz retail sektora, kao što su Decathlon, Lidl, Ikea i slično. Kazao je i kako je pred nama zanimljivih nekoliko godina.

Brojni sudionici Summita imali su priliku poslušati predavače koji su govorili o ciljanom marketingu, o najvažnijim aspektima u komunikaciji, važnosti kupaca i brige o njima, a predstavljeni su i neki pozitivni primjeri društveno-odgovornih kampanja. Jedna od njih je kampanja „Hajde da imamo vremena“ koju već nekoliko godina provodi Grand kafa i Atlantic grupa, a Srđan Dabić, senior brend menadžer Grand kafe u BiH, kazao je kako im je cilj da ovom kampanjom skrenu pažnju potrošača na važnost vremena koje posvećuju sebi i trenucima provedenim s najbližima.

Kroz ovu kampanju istakli su i važnost brige o zdravlju kod žena i pozvali ih na redovne preventivne preglede.

Jedna od kampanja koja je predstavljena kao uspješna i koja godinama privlači pažnju građana Bosne i Hercegovine i šire je kampanja koju provode Konzum i Mercator za najmlađe, ali i PIKA kartica, koja predstavlja dugogodišnju posvećenost ove firme svojim kupcima kroz program lojalnosti.

Na panelu o utjecaju marketinga na razvoj kulture i sporta, Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, istakao je kako treba učiti na primjerima zemalja iz regije, a kao poseban događaj koji je privukao pažnju javnosti istakao je Red Bull Showrun, koji je ove godine ljetos u Sarajevu.

Predstavnici kompanije Red Bull rekli su kako je njima važno da se približe lokalnom potrošaču, te istakli da uvijek gledaju što je to što s globalnog aspekta mogu iskoristiti lokalno kako bi privukli pažnju. Ono što je posebno istaknuto kao važno jeste suradnja privatnog i javnog sektora, koja je ključna kako bi se određeni veliki projekti uspješno realiziralo.

Jedan od keynote govornika bio je Ed Medvedev, iz Adidasa koji je govorio o industriji gaminga koja je jedna od najrazvijenijih u svijetu, te istakao kako je ovo industrija koja zarađuje mnogo više novca od brojnih drugih. Medvedev je kazao i kako druge industrije mogu tu pronaći mjesto za sebe i svoje predstavljanje i razvoj marketinga.

Na ovogodišnjem Sarajevo Marketing Summitu dodijeljena su i tri priznanja za marketing superstara marketarima koji su se istakli u svom poslu, a to su: Berina Belkić iz NLB Banke, Ajla Hadžić iz kompanije dm i Mirsada Kadribašić iz Argete. Dodijeljene su i nagrade za kampanju vrijednu pažnje – Ožujskom pivu za kampanju „Budi hrabar, budi zdrav“, te kompaniji Violeta za brend inovaciju – za novi proizvod Vio.

Partner ovogodišnje konferencije je Ministarstvo kulture i sporta KS, zlatni sponzor Telemach BH, prijatelji projekta: Podravka Grupa, Dr. Oetker, la Bomba, Hercegovina Produkt, EuroCompany, Smoki, Violeta d.o.o., Argeta, Grand kafa, Mliječna industrija 99, Mak Zara d.o.o. Sarajevo, Cocta, Antique, Oaza.

Najčitanije

HSP BiH: Zbog zaštite policijske brutalnosti tražimo ostavku komesara ŽZH Ivana Brkića

HSP BiH traži žurnu ostavku komesara MUP-a Županije Zapadnohercegovačke...

Martina Orman-Škoro: Adoleo i psihologija su moj život

Martina Orman-Škoro, magistra psihologije i voditelj Integrativnog razvojnog centara...

Zdravka Lončar: Medicinska sestra je prije svega poziv, a imamo hiperprodukciju kadra

10. Simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem će se...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Damir Mrđen: Komunalne otpadne vode su ključni zagađivači vode u BiH

U još jednoj emisiji projekta “Daj zemlji priliku” razgovarali...

Besim Gurda: Umjesto restauracije staništa kod nas investitori kopaju na najvrjednijim područjima biodiverziteta

Besim Gurda, ing. šumarstava i projekt menadžer Udruženja građana...

Otvaranje Palačinka bara “Bueno” u Čitluku

S velikim zadovoljstvom najavljujemo otvaranje novog kulinarskog kutka u...

Danijel Perić i Josipa Bošnjak: Želimo svima približiti klasičnu glazbu

Udruga "Kulturni preporod" osnovana je ove godine i okuplja...