Plenković: Ne znam za čiji interes rade nojevi koji slijede Milanovića

Prijedlog sudjelovanja Hrvatske u vojnom osposobljavanju ukrajinske vojske u Njemačkoj i dalje izaziva burne reakcije saborske oporbe. Iz SDP-a i Mosta poručili su premijeru Andreju Plenkoviću da nisu ni žetoni ni nojevi, nakon što ih je on s jučerašnje sjednice Vlade pozvao da misle svojom glavom te da ne zabijaju glavu u pijesak i služe kao nojevi u kampanji za novi mandat predsjednika Zorana Milanovića.

– Njima na sramotu. Vidim danas u novinama da je bivši načelnik Glavnog stožera Hranj na čelu savjeta SDP-a za obranu. Možda ne bi loše da im d jedan “schnelle” kurs s o tome je li Wiesbaden u Ukrajini ili Njemačkoj, kakav je kredibilitet države koja je saveznica u NATO-u zadnjih 15 godina, koja tijekom najvažnije krize na europskom kontinentu nije u stanju niti dva častnika poslati ove godine, a maksimalno pet 2024.-2026.u potpornu misiju, rekao je Plenković, prenosi HRT.

Ako oporba ne bude za, Plenković je rekao kako neće imati dvotrećinsku većinu te će takvom odlukom svrstati Hrvatsku uz Mađarsku.

– Razumijem Orbana, on im “deal” s Putinom, ima jeftin plin i jeftinu naftu. Zanima me koji “deal” s Putinom ima Milanović. Hrvatskog nacionalnog interesa nema. Moram priznati da je to nojevsko ponašanje SDP-ovaca više za žaljenje, rekao je premijer.

– Ankete se formiraju zato što se prenosi Milanovićev stav kao da je dobar i kao nešto što štiti hrvatske interese, onda je dio ljudi, prateći hrvatske medije, više na ruskoj strani nego na ukrajinskoj. I to je apsurd i sramota Hrvatske, kao zemlje koja je bila žrtva velikosrpske Miloševićeve agresije, koja bi prva trebala imati refleks solidarnosti. Srećom u Hrvatskoj postoji hrvatska vlada, postoji HDZ i naši partneri i zato je podrška Ukrajini stalna, kontinuirana i konzistentna i bit će takva i u budućnosti, rekao je Plenković.

Kazao je kako je zahvaljujući njegovoj vladi Hrvatska dosad uputila Ukrajini oko 300 milijuna eura pomoći te ogromnu vojnu potporu.

– Ne znam za čiji interes rade nojevi koji slijede Milanovića. Ne znam za čiji interes to rade, jer nikakav hrvatski nacionalni interes nije ugrožen, niti se hrvatskog vojnika šalje u Ukrajinu. Sad kad imaju Hranja, nek im održi jedan mali seminar i objasni što je NATO, što je to NSAT, kako se ponaša čelnik zemlje koji dođe na summit u Washington na 75. godišnjicu, tamo šuti, prihvaća Deklaraciju…Ali ovo ispada da je on preuzeo obvezu, mi koji to želimo s njim ili bez njega, želimo to provesti, onda on dođe ovdje i glumata. Dakle, te obmane i laži su zabrinjavajuće. Zabrinjavajuće su za zdrav razum u Hrvatskoj, za objektivno informiranje, rekao je Plenković.

Potom se obrušio na medije rekavši kako je nezadovoljan time kako pojedini portali prenose da se radi o sukobu oko slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu.

– Moraš biti debil pa da napišeš u nekom mediju ili na portalu da se hrvatski vojnici šalju u Ukrajinu, ako je riječ o potpornoj misiji koja u aktu Vlade i u aktu samog NATO-a kaže da se to odvija na teritoriju NATO-a. Niti je Ukrajina članica NATO-a, niti je Wiesbaden u Ukrajini, nego je u Njemačkoj. Dakle, takvo bezobrazno, zlonamjerno dezinformiranje hrvatske javnosti je dio hibridnog rata s kojim imamo problem cijelo vrijeme u informacijskom prostoru, rekao je Plenković i poručio kako “bi bilo dobro da nojevi progledaju”.

Najčitanije

HSP BiH: Zbog zaštite policijske brutalnosti tražimo ostavku komesara ŽZH Ivana Brkića

HSP BiH traži žurnu ostavku komesara MUP-a Županije Zapadnohercegovačke...

Martina Orman-Škoro: Adoleo i psihologija su moj život

Martina Orman-Škoro, magistra psihologije i voditelj Integrativnog razvojnog centara...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Besim Gurda: Umjesto restauracije staništa kod nas investitori kopaju na najvrjednijim područjima biodiverziteta

Besim Gurda, ing. šumarstava i projekt menadžer Udruženja građana...

Damir Mrđen: Komunalne otpadne vode su ključni zagađivači vode u BiH

U još jednoj emisiji projekta “Daj zemlji priliku” razgovarali...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

Danijel Perić i Josipa Bošnjak: Želimo svima približiti klasičnu glazbu

Udruga "Kulturni preporod" osnovana je ove godine i okuplja...

EuroExpress brza pošta raspisuje natječaj za kurire/dostavljače

Euro-Express d.o.o., raspisuje natječaj za radno mjesto: kurir/dostavljač Mjesto rada Mostar Opis...