Sofija Babić: Mi smo iscrpili već tri od sedam planetarnih granica

U još jednoj emisiji projekta “Daj zemlji priliku” razgovarali smo na temu održivog razvoja. Sugovornica za Običan radio bila je Sofija Babić, stručnjakinja za okolišne politike iz WWF Adrije.

WWF je globalna organizacija kojoj su glavne teme zaštita prirode i životinjskih vrsta. Djelujemo globalno već 60 godina, a na području naših država djelujemo u obliku WWF Adrie od Slovenije do Albanije. Temeljna misija nije samo zaštita prirode već stvaranja suživota između prirode i ljudi.“, na samom početku razgovora kazala je Sofija Babić.

Održivi razvoj je razvoj koji koristi sve resurse na odgovoran način kako bismo i generacijama koje dolaze nakon nas ostavili te resurse. Odgovorno korištenje resursa stvara regeneraciju prirode koja nam je iznimno bitna danas kada smo suočeni s nizom klimatskih promjena. Tako čuvamo staništa, životinjske vrste koje sve u ekosustavu imaju svoju ulogu i iznimno su nam bitni kako bi se zaštitili od svih klimatskih posljedica u zadnjih 20 godina.”, kazala je Sofija Babić.

Europa se obvezala da će do 2040. godine sto posto prijeći na alternativne oblike energije. Moramo biti oprezni da kada dolazi do korištenja obnovljivih izvora energije da ne budu u koliziji s zaštitom prirode.”, ističe Sofija Babić.

Velika količina deforestacije tj. krčenje šuma je ogroman problem za okoliš. Šume su važne kao saveznik u borbi protiv klimatskih promjena. Često se sijeku radi razvoja infrastrukture ili velikih poljoprivrednih površina. WWF na globalnoj razini predstavlja dokument o tome koliko populacije životinja umire u dvije godine i podaci su zastrašujući. I još jedan od problema je zagađenje od industrije i klimatske promjene.“, kazala je Sofija Babić.

“Mi svi kao građani jesmo konzumenti i dosta živimo u potrošačkom društvu. Mislim da kroz razvrstavanjem otpada, pokušavanjem korištenja starih predmeta u neku novu svrhu možemo paziti na održivi razvoj. Napor pojedinaca ukoliko se ne promijeni kompletna svijest pa čak i pristup industrije i velikih zagađivača prema okolišu vrlo vjerojatno neće imati učinka. Potreban je  kompletna promjena i svijest.”, rekla je Sofija Babić.

Trebamo se boriti protiv klimatskih promjena i lagano preći na održivu energiju. Vjerujem da ćemo tim koracima postići održivi razvoj i dalje s njim živjeti u budućnosti.“, zaključila je Sofija Babić.

Najčitanije

Šejma Kuko i Begza Kurtović: Posvetimo se zajedno očuvanju bosanskog brdskog konja

U sedmoj emisiji projekta "Daj zemlji priliku" razgovaramo na...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...

Azra Šehić-Kustura: Mi smo dio prirode ali je smatramo samo profitom

Aarhus centar Sarajevo podržava i promovira primjenu Aarhuske konvencije...

Martina Orman-Škoro: Adoleo i psihologija su moj život

Martina Orman-Škoro, magistra psihologije i voditelj Integrativnog razvojnog centara...

Davor Vidačak: Želimo stvoriti platformu za razmjenu znanja i iskustva

Konferencija MoBizz 2024 - Ekonomski izazovi i financijske strategije...