U Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu predstavljena knjiga Osluškujući tišinu mostarske pjesnikinje Viktorije Bukovac

Umjetnost nam pomaže pri pronalasku izlaza i njome iskoračujemo naprijed!

U petak je u Društvu hrvatskih književnika zagrebačkoj publici predstavljena zbirka poezije Osluškujući tišinu mostarske pjesnikinje Viktorije Bukovac.

Uz autoricu, o knjizi su govorili dr. sc. Domagoj Vidović i književnica i kritičarka Lada Žigo Španić. Program su svojim glazbenim darom upotpunile Mihaela Lasić i Samanta Totović.

Domagoj Vidović publiku je upoznao s pet cjelina zbirke kroz koje nas, kako je naveo, Viktorija jednom poetikom, jednim ženskim pismom koji nije baš uobičajen provodi od snažnog duhovnoga do svjetovnoga i nazad.

Pjesnikinja obrađuje univerzalne teme, ali nudi i snažne slike gubitka djeteta, svjetske patnje, ratnog progonstva, topos Vukovara kao simbola hrvatske ratne patnje.

Vidović je istaknuo kako je riječ o knjizi koju čitatelj mora proživjeti skupa s autoricom i knjiga u kojoj će svatko prepoznati i neke svoje vlastite momente. „Ovo je jedna vrlo kontemplativna meditativna nježna lirika u kojoj je stalno sve pod velom majčinstva i Božje ljubavi. Bog se može spoznati kroz vlastitu sudbinu i to se vidi ovdje kod Viktorije Bukovac. Religija je najkompleksnija duhovna djelatnost, a ona ju je tako blago opisala, bez kićene retorike, jednim govornim jezikom. Ima toliko tuge, toliko rascjepkanih svjetova, ponora, ali i toliko poveznica i ljubavi koja je sve to ušila, povezala da bismo opet dobili životni pokrov, tu Božju ljubav koja je zapravo glavni naš poziv. Ova je poezija vrlo nadahnjujuća, smirujuća i, moram naglasiti, izbjegava bilo kakvu ispovjednu patetiku i deklamaciju, bilo kakvu uštogljenost. Ona je pitka, životna, duboka poezija koja ispunjava jer ćemo u njoj prepoznati sebe i sve naše životne turbulencije“, zaključila je je Žigo Španić.

„Inspiraciju pronalazim u najbližima koji me okružuju, koji su ljubavlju i predanošću oblikovali moj svjetonazor i duhovni obzor. Motiv majčinstva i žene prisutan je gotovo u cijeloj zbirci. U pjesme je utkano ne samo ono osobno proživljeno, nego i suosjećanje s obitelji i sa svijetom, s pojedinačnim sudbinama zajednice. Umjetnost nam pomaže pri pronalasku izlaza i njome iskoračujemo naprijed“, dodala je na kraju autorica.

Inače, knjiga Osluškujući tišinu objavljena je u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i mostarskoj je publici predstavljena u ožujku ove godine. Njome je pjesnikinja potvrdila svoju pjesničku zrelost i pokazala da umjetnost itekako iscjeljuje i čovjeku nudi novu duhovnu dimenziju i smisao.

Najčitanije

Almir Mujaković: Komplicirana administracija koči razvoj obnovljivih izvora energije

U projektu "Daj zemlju priliku" na temu "Obnovljivi izvori...

Otvaranje Palačinka bara “Bueno” u Čitluku

S velikim zadovoljstvom najavljujemo otvaranje novog kulinarskog kutka u...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Zdravka Lončar: Medicinska sestra je prije svega poziv, a imamo hiperprodukciju kadra

10. Simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem će se...

Davor Vidačak: Želimo stvoriti platformu za razmjenu znanja i iskustva

Konferencija MoBizz 2024 - Ekonomski izazovi i financijske strategije...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Damir Mrđen: Komunalne otpadne vode su ključni zagađivači vode u BiH

U još jednoj emisiji projekta “Daj zemlji priliku” razgovarali...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...