Sastali se Trump i Zelenski. “Vrijeme je da rat u Ukrajini završi”

BIVŠI američki predsjednik Donald Trump sastao se danas s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Trump Toweru u New Yorku te je rekao kako je vrijeme da rat u Ukrajini završi, prenosi BBC.

Republikanski predsjednički kandidat u više je navrata kritizirao ukrajinskog čelnika tijekom kampanje zbog različitih stavova o načinu okončanja rata koji je započela Rusija agresijom u veljači 2022. Susret njih dvojice do danas se činio malo vjerojatnim.

Zelenski je rekao kako smatra da on i Trump imaju “zajednički stav da se rat mora zaustaviti i da Putin ne može pobijediti”, dodavši da će s Trumpom razgovarati o detaljima svog “plana pobjede”.

Trump je inzistirao na tome da ima vrlo dobar odnos sa Zelenskim. “Također imam vrlo dobar odnos, kao što znate, s predsjednikom Putinom i mislim da ćemo, ako pobijedimo na izborima, to vrlo brzo riješiti”, kazao je Trump “To mora završiti, Zelenski prolazi kroz pakao, njegova zemlja prolazi kroz pakao kao malo koja zemlja ikada”, rekao je novinarima.

Turbulentni odnosi Trumpa i Zelenskog

Burna prošlost odnosa dvojice političara ne odnosi se samo na trenutna ratna zbivanja. Podsjetimo, Trumpa je donji dom američkog Kongresa opozvao 2019. zbog optužbi da je vršio pritisak na Zelenskog da mu isporuči kompromitirajuće informacije o Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je bio povezan s ukrajinskim tvrtkama.

Otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., Trump je često ponavljao kako je najvažnije završiti rat,  na pitanje o tome želi li da Ukrajina pobijedi u ratu izbjegavao je dati odgovor. Trump je i danas rekao kako bi završio rat u kratkom roku te da do njega uopće ne bi ni došlo da je on ostao predsjednik. Odbio je odgovoriti na pitanje treba li Ukrajina odustati od dijela teritorija kako bi rat završio.

Iako je Zelenski u posjetu SAD-u od nedjelje, njihov susret potvrđen je tek sinoć navečer, kada je Trump objavio snimku zaslona s SMS porukom predsjednika Zelenskog u kojoj je rekao da je “važno da imamo osobni kontakt i da se razumijemo 100% “.

Cijeli tjedan vladaju napetosti između Zelenskog i Republikanske stranke uoči američkih predsjedničkih izbora u studenom.

Neke republikance razljutio je posjet Zelenskog tvornici oružja u Bidenovom rodnom gradu Scrantonu u Pennsylvaniji, s vodećim demokratima, uključujući guvernera države Josha Shapira, ranije ovog tjedna.

“Plan pobjede” Zelenskog

Putovanje Zelenskog u saveznu državu koja će biti i jedna od ključnih za osvajanje izbora u studenom vodeći republikanci označili su dijelom kampanje. Republikanski predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson rekao je da je posjet “osmišljen kako bi se pomoglo demokratima” i ustvrdio da se svodi na “miješanje u izbore”.

Trump je sve više kritizirao nastavak američkog financiranja Ukrajine, a posljednjih je dana zaoštrio svoje napade na Zelenskog, nazivajući ga “najvećim trgovcem na svijetu”.

Nasuprot tome, Zelenski je nedavno rekao za časopis New Yorker da vjeruje kako Trump “zapravo ne zna zaustaviti rat”. Na pitanje o komentarima Zelenskog u četvrtak, Trump je odgovorio: “Vjerujem da se ne slažem s njim. On me ne poznaje.”

Zelenski se u četvrtak sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris u Bijeloj kući kako bi razgovarali o svom “pobjedničkom planu”, za koji se nada da će izvršiti pritisak na Rusiju da pristane na diplomatski kraj rata.

Nekoliko sati prije toga Biden je najavio daljnji paket vojne pomoći Ukrajini od 7.9 milijardi dolara.

Najčitanije

Dario Juka: Odvojit se od svakodnevnice sa svojom obitelji uz MOSS.GO 2024.

Udruga Kolektiv Mostar i ovog nam ljeta donosi sportsko...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Almir Mujaković: Komplicirana administracija koči razvoj obnovljivih izvora energije

U projektu "Daj zemlju priliku" na temu "Obnovljivi izvori...

Darko Puljić o poduzetništvu: Slušajte sebe, radite i borite se

Danas u programu Običnog radija gostovao je Darko Puljić....

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...

Kažimir Miličević: Obitelj, zajedništvo, domoljublje i vjerodostojnost osigurat će razvoj Mostara

Kažimir Miličević, nositelj liste Hrvatske demokratske zajednice BiH izborne...

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...