Davor Kožul: Potrudit ćemo se građanima približiti tamburašku glazbu

Tamburaški orkestar Mostar održat će godišnji koncert za dušu i pamćenje u četvrtak, 26. rujna 2024. godine na platou ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače s početkom u 19:00 sati.

Voditelj Tamburaškog orkestra Mostar, Davor Kožul bio je gostom Vijesti plus Običnog radija.

Osnivač sam Tamburaškog orkestra Mostar. Sve je krenulo spontano, 2007. godine kada sam obučavao djecu svirati tamburu. Djeca su se dovoljno educirala i bio je dovoljan broj djece pa smo formirali orkestar. Broj članova u orkestru je dosta promjenjiv, tu je do 50 ljudi. 90% članova su studenti tako da broj članova i studira van Mostara. Sutra na koncertu nas nastupa 36, ali broj varira do 50.“, kazao je na početku razgovora Davor Kožul.

Tamburaški orkestar Mostar ima nekoliko koncerata tijekom godine. “Izdvojio bih gostovanje u Rimu u veljači ove godine, nastup na Memorijalnom groblju u Vukovaru gdje smo svirali glavnu misu koja se prenosila na HRT-u. Tu su svakako i naš godišnji Božićni koncert koji već od 2017. godine priređujemo u ovom sastavu orkestra.”, kazao je Davor Kožul.

Tamburaški orkestar Mostar gostovao je u Rimu na svečanim misama povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca i Svetih Ćirila i Metoda, a pozdravio ih je i Papa Franjo.

Sama organizacija događanja u Rimu svake godine organizira jedan od slavenskih naroda u Rimu. Ove godine ta čast je pripala Hrvatima i dobili smo poziv za sudjelovanje. Bilo je pomalo nevjerojatno da ćemo svirati u Rimu, ali uspjeli smo sve realizirati, pripremili program i skupili financijska sredstva.“, istaknuo je Davor Kožul.

Plakat godišnjeg koncerta Tamburaškog orkestra Mostar

Ove godine imamo čast ugostiti gospodina Stanka Šarića, dugogodišnjeg člana Zlatnih dukata odnosno Najboljih hrvatskih tamburaša. To je jedno od vodećih imena tamburaške glazbe u Hrvatskoj. Tu su i uvijek domaći solisti na koje uvijek možemo računati, ovaj put Tihomir Šimunović i Mirko Golemac.”, ističe Davor Kožul.

Ulaz na koncert je besplatan, no koncert ima humanitarni karakter.

Priključili smo se ekipi iz Udruge Unisono, ekipi koja organizira Jazz Fest. Oni su za vrijeme ovogodišnjeg festivala prikupljali sredstva za glazbeni zid na pedijatriji, odnosno didaktička pomagala za djecu koja su pacijenti na pedijatriji. Povezali smo se s njima i udružili u tu akcija, tako da novac ide na istu nakanu.“, zaključio je Davor Kožul.

Najčitanije

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

Nina Deronjoć: Udruga pomaže djeci, mladima, roditeljima, dođite na Dječji festival i humanitarni koncert

Humanitarna Udruga Zvončica organizira Dječji festival i humanitarni koncert...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Azra Šehić-Kustura: Mi smo dio prirode ali je smatramo samo profitom

Aarhus centar Sarajevo podržava i promovira primjenu Aarhuske konvencije...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Muhamed Garib: Svako zasađeno drvo čini pluća grada

Na temu "Unaprjeđenje stanja okoliša urbanih i ruralnih sredina"...