Američko veleposlanstvo oštro kritiziralo ministra obrane Zukana Heleza

Američko veleposlanstvo u BiH ponovno se oglasilo o putu BiH prema NATO-u te oštro kritiziralo ministra obrane BiH, Zukana Heleza.

U priopćenju su se osvrnuli na njegov intervju za FTV, koji je dao jučer, navodeći kako su razočarani njegovim izjavama.

“Sjedinjene Američke Države razočarane su komentarima ministra Heleza u intervjuu na FTV-u 17. rujna. Izgleda da je ministar pogrešno shvatio ambasadorov blog o BiH, NATO-u i reformi obrane. Sjedinjene Države snažno podržavaju težnje BiH za članstvo u NATO savezu. Ponosni smo na našu suradnju s Oružanim snagama BiH (OSBiH), koje se, kako je ambasador naglasio, sastoje od muškaraca i žena svih nacionalnosti – domoljuba koji su odabrali služiti svojoj zemlji. Kao što je ambasador istaknuo u svom blogu, političko civilno vodstvo ovim ljudima nije pružalo dovoljno podrške u posljednjih nekoliko godina, već se usredotočilo na ambiciozne izjave o podršci članstvu BiH u NATO-u, umjesto na obavljanje teškog posla potrebnog za jačanje partnerstva s NATO-om i približavanje zemlje članstvu.

Ambasador je jasno rekao da je opstrukcija ovogodišnjeg Programa reformi od strane ministara iz SNSD-a neprihvatljiva, posebno s obzirom na zakonske obveze svih ministara i zamjenika ministara da ‘provode potrebne aktivnosti u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, s ciljem pristupanja Bosne i Hercegovine NATO savezu'”, navodi se u priopćenju.

Ističu da bi neuspjeh ovih pojedinaca u obavljanju svojih dužnosti u skladu sa zakonom trebale rješavati institucije vladavine prava u BiH.

“Problem za BiH nije status programa reformi za 2023. ili 2024. godinu, niti naziv komisije odgovorne za njihovu izradu. Problem je neprovođenje reformi. BiH je odobrila više od jednog programa reformi, ali gotovo da nije postignut nikakav napredak u njihovoj provedbi. Kao što je navedeno u ambasadorovom blogu, mnoge obrambene reforme nisu uspjele, poput onih navedenih u Pregledu obrane iz 2016., čija provedba ne ovisi o odobrenju godišnjeg programa reformi. Te reforme nisu provedene jer ljudi na čelu Ministarstva nisu zasukali rukave i prionuli na težak posao. Ambasador je u svom blogu naveo nekoliko njih, uključujući reforme povezane s procesom nabave, upravljanjem ljudskim resursima te prodajom viškova streljiva i naoružanja, kao i uništavanjem nesigurnog streljiva i naoružanja. Ima ih još mnogo više”, istaknuli su.

Dodaju kako je Helez odlučio odgovoriti na ambasadorov blog napadom na članove osoblja Štaba NATO-a u Sarajevu, optužujući ih da su doveli u zabludu ambasadora i Sjedinjene Države.

“To je pogrešno. Ambasador je napisao blog, i točka. Problem nije u Štabu NATO-a u Sarajevu; oni su bili i ostali dio rješenja. Grubi pokušaj ministra Heleza da prebaci krivnju na njih za vlastite neuspjehe u vođenju Ministarstva predstavlja izdaju prijateljstva NATO-a s BiH”, zaključili su.

Najčitanije

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Adrijana Prskalo: Okolina igra važnu ulogu oko odrastanja i samopouzdanja djece

Promocija slikovnice „Nikada nećeš hodati sama“ održat će se...

Nina Deronjoć: Udruga pomaže djeci, mladima, roditeljima, dođite na Dječji festival i humanitarni koncert

Humanitarna Udruga Zvončica organizira Dječji festival i humanitarni koncert...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...