Organiziran događaj posvećen zapošljavanju osoba koje su udaljene od tržišta rada

U prostorijama Europe House u Sarajevu upriličen je promotivni događaj razmjene znanja pod nazivom „Učinimo svijet rada inkluzivnim: pružanje integrativne podrške licima koja su udaljena od tržišta rada“.

Događaj je organiziran u okviru projekta EuzaZapošljavanje koji zajednički financiraju Europska unija i Švedska, a realizira ga Međunarodna organizacija rada u BiH.

Cilj projekta je poboljšati socio-ekonomsku situaciju i uvjete života u Bosni i Hercegovini te unaprijediti mogućnosti zaposlenja mladima, ženama iz ruralnih područja, osobama s invaliditetom, Romima/kinjama i dugoročno nezaposlenim osobama.

Na događaju je sudjelovala i pomoćnica ministrice civilnih poslova za rad, zapošljavanje, socijalnu zaštitu i penzije Ljiljana Jurak.

Ona je u svom obraćanju rekla kako vjeruje da će ovakve aktivnosti poboljšati socijalno-privrednu situaciju i uvjete života u Bosni i Hercegovini, te unaprijediti mogućnost zapošljavanja onih koji su ciljna grupa projektne intervencije.

Potpuno sam uvjerena da je razumijevanje integrativnog pristupa u pružanju usluga i realizaciji programa zapošljavanja, kao i sinergija djelovanja relevantnih učesnika na tržištu rada, odnosno zavoda i službi za zapošljavanje, te organizacija koje učestvuju u provedbi ovakvih intervencija, suštinska pretpostavka za postizanje aktivacije krajnjih korisnika projekta kroz zapošljavanje, što će u konačnici poboljšati i njihove uvjete života”, kazala je Jurak.

Jurak je dodala kako rezultati dosadašnjih projekata koji su realizirani s ciljem formalnog zapošljavanja spomenutih kategorija, govore u prilog tome da samo jačanjem kapaciteta aktera na tržištu rada može doći do rješenja za specifične izazove u procesu zapošljavanja.

Naše učestvovanje na današnjem promotivnom skupu jeste dodatna podrška održivim inicijativama koje uvezuju relevantne učesnike širom Bosne i Hercegovine i dopiru do ranjivih grupa, prvenstveno onih koji nisu zaposleni ili nisu formalno registrirani kao zaposleni, uvodeći ih u sistem, što, između ostalog, značajno pomaže ostanak njih i njihovih porodica u zemlji”, zaključila je Jurak.

Očekuje se da će se, zahvaljujući financijskoj podršci Europske unije i Švedske, putem projekta zaposliti 625 lica iz projektnih ciljnih grupa, pružiti podršku aktivaciji i povećanju zapošljivosti za najmanje 1250 nezaposlenih osoba, uključiti najmanje 800 Roma u podizanje svijesti o tržištu rada te realizirati najmanje pet inovativnih programa zapošljavanja.

Također, predstavljeni su predstavnici 16 projektnih timova koji su počeli sa sprovedbom intervencija u zapošljavanju u srpnju 2024. godine.

Najčitanije

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Adrijana Prskalo: Okolina igra važnu ulogu oko odrastanja i samopouzdanja djece

Promocija slikovnice „Nikada nećeš hodati sama“ održat će se...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Nina Deronjoć: Udruga pomaže djeci, mladima, roditeljima, dođite na Dječji festival i humanitarni koncert

Humanitarna Udruga Zvončica organizira Dječji festival i humanitarni koncert...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...