Europe House domaćin brojnim aktivnostima u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom

U sklopu kontinuirane podrške EU najznačajnijem filmskom festivalu na Zapadnom Balkanu, Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini otvorio je vrata Europe House u srcu Sarajeva Sarajevo Film Festivalu (SFF) za umrežavanje i održavanje niza aktivnosti.

Festivalski sadržaj u Europe House obuhvatit će i značajni program SFF-a “Suočavanje s prošlošću”, koji mlade ljude sa Zapadnog Balkana uključuje u kritičke rasprave na temu povijesti i pomirenja te ih spaja s lokalnim i regionalnim organizacijama mladih. 

Također, posebnost ovogodišnjeg festivala je projekcija domaćeg animiranog filma “Gaia” (2024) Nermina Hamzagića i Enisa Čišića u srijedu, 21. kolovoza. Film se bavi urgentnim pitanjima zaštite okoliša i opasnosti po zdravlje u Sarajevu, ističući ulogu filmske industrije u zagovaranju održivih praksi i zdravlja budućih generacija. Nakon projekcije slijedi rasprava.

Sredstva iz programa Kreativna Europa dostupna su kreativnom i kulturnom sektoru u BiH od 2014. godine. Do sada je podržano više od stotinu projekata za koje je, kroz projekte međunarodne suradnje i projekte implementirane u BiH, odobreno više od 4,4 milijuna eura. Sudjelovanje organizacija i kulturnih institucija iz Bosne i Hercegovine godinama je u porastu, a dobitnici sredstava, pored SFF-a, su OKC Abrašević iz Mostara, Muzej savremene umjetnosti RS iz Banja Luke, Centar za kulturu Trebinje, Studio Teatar Zenica, Centar za obrazovanje i kulturu Akademija Čapljina, te brojne producentske kuće i druge kulturne ustanove i organizacije.

U Europe House će 18. kolovoza biti predstavljen info štand BiH Deska Krreativna Europa, na kojem će se svim zainteresiranim posjetiteljima i budućim aplikantima pružati informacije o ovom EU programu. Uloga BiH Deska Krreativna Evropa je da promovira program kroz aktivnu suradnju i usmjerava aplikante u pripremi kvalitetnih projektnih prijedloga. Informacije o otvorenim pozivima i sudjelovanju u ovom programu Europske unije dostupne su na web stranici BiH Deska Krreativna Europa https://kreativna-europa.ba/.

Kreativna Europa ostaje jedan od ključnih fondova EU za podršku filmskoj industriji, kulturi i umjetnosti, posebno s povećanim proračunom za tekući ciklus 2021. – 2027. koji omogućava tisućama talentianih umjetnika i organizacija da dođu do nove publike. Kreativna Europa također doprinosi otvaranju novih radnih mjesta i jačanju ekonomije.

Najčitanije

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Adrijana Prskalo: Okolina igra važnu ulogu oko odrastanja i samopouzdanja djece

Promocija slikovnice „Nikada nećeš hodati sama“ održat će se...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Nina Deronjoć: Udruga pomaže djeci, mladima, roditeljima, dođite na Dječji festival i humanitarni koncert

Humanitarna Udruga Zvončica organizira Dječji festival i humanitarni koncert...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Azra Šehić-Kustura: Mi smo dio prirode ali je smatramo samo profitom

Aarhus centar Sarajevo podržava i promovira primjenu Aarhuske konvencije...