Na Jahorini danas započeti radovi na novom ski liftu „Trnovo“

Na Jahorini je danas održana pres-konferencija povodom početka radova na izgradnji novog ski lifta „Trnovo“. Ovaj lift renomiranog svjetskog proizvođača Doppelmayer predstavlja značajnu investiciju u unapređenje skijališta.

Dužina ski lifta biće 600 m, s razlikom u nadmorskoj visini između polazne i izlazne stanice od 133 m. Ukupan kapacitet lifta će biti 1200 skijaša na sat, a vrijeme putovanja biće 3 minuta. Izgradnjom ski lifta „Trnovo“ poboljšati će se povezanost između ski staze Trnovo i Poljice, kao i indirektno sa stazama „Novak Đoković“, „Ogorjelica“, „Skočine“ i „Rajska dolina“. Novi lift će omogućiti skijašima da koriste veći broj staza čak i u nepovoljnim vremenskim uvjetima, kada gondola i šestosjed nisu u funkciji. Pored izgradnje lifta, planirana je i izgradnju dvije nove staze, što će povećati broj staza i smanjiti gužvu na postojećim.

Direktor Olimpijskog Centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić, istakao je: „Naša strategija je da s investicijama u infrastrukturu uvijek idemo ispred izgradnje smještajnih kapaciteta kako bismo izbjegli stvaranje gužvi. Rok za izgradnju novog ski lifta je do 31. decembra 2024. godine, što znači da će lift biti spreman za ovu zimsku sezonu. Uz dodatne dvije nove staze, Jahorina će imati ukupno 54 km skijaških staza. Ovaj ski lift je najmoderniji model proizvođača Doppelmayer i predstavlja značajan korak u unapređenju našeg skijališta. Izuzetno smo zahvalni općini Pale, predsjedniku Nadzornog odbora, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Vladi i Ministarstvu trgovine i turizma na podršci ovoj investiciji. Investicija u vrijednosti od 2 milijuna eura doprinosi razvoju skijališta i regiona.“

Damjan Škipina, poslanik u Narodnoj skupštini RS, prisustvovao je konferenciji i izjavio: „Ova investicija doprinosi ne samo razvoju skijališta, već i općina Pale. Drago mi je što sam prisutan na početku radova i nadam se da ćemo uskoro biti okupljeni i na početku radova gondole Pale – Jahorina. Također, zahvaljujem Vladi i predsjedniku Republike Srpske na podršci.“

Na Jahorini je trenutno u toku najuspješnija ljetna sezona do sada, s 53 radna dana i preko 70.000 posjeta. OC „Jahorina“ u zimsku sezonu ulazi spreman za nove izazove sa značajnim investicijama i ulaganjima.

Najčitanije

Šejma Kuko i Begza Kurtović: Posvetimo se zajedno očuvanju bosanskog brdskog konja

U sedmoj emisiji projekta "Daj zemlji priliku" razgovaramo na...

Azra Šehić-Kustura: Mi smo dio prirode ali je smatramo samo profitom

Aarhus centar Sarajevo podržava i promovira primjenu Aarhuske konvencije...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Damir Mrđen: Komunalne otpadne vode su ključni zagađivači vode u BiH

U još jednoj emisiji projekta “Daj zemlji priliku” razgovarali...

Ana Ravić: Cilj je modernizirati postojeće informacijske sustave u bolnicama

Centar za informatiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizira 1. znanstveno-stručni...

Federacija je zločinačka tvorevina

Glede bezočnih napada na novinara Zorana Krešića priopćenjem se...

Davor Vidačak: Želimo stvoriti platformu za razmjenu znanja i iskustva

Konferencija MoBizz 2024 - Ekonomski izazovi i financijske strategije...