Alen Širol iz Belfast Fooda: U Hercegovini nam je uvijek odlično

Drugi vikend u kolovozu rezerviran je za Beer Fest u Ljubuškom – jedinstven festival koji na jedno mjesto okuplja ne samo ljubitelje piva, nego i one željne dobre hrane i zabave.

Prošle godine druga večer je bila otkazana zbog nevremena, na žalost brojnih posjetitelja, ali ćete zato ove godine dva dana uživati u bogatom programu na već dobro poznatom mjestu u samom srcu Ljubuškog.

Osim dvije craft pivovare, Hobist iz Ljubuškog s kojom smo vas već upoznali, na raspolaganju će vam za kušanje biti i Trojansko pivo iz Čapljine, kao i velik broj svjetski poznatih brendova. Pravi mali raj za pivoljupce!

U nastavku donosimo intervju s Alenom Širolom iz Belfast Fooda koji nastupaju prve večeri u Beer Festa u Ljubuškom.

Prošle godine vaš nastup je nažalost otkazan zbog lošeg vremena, ali ove godine najavljuju fino vrijeme u Ljubuškom. Kako se osjećate povodom povratka na Beer Fest Ljubuški?

– Je, prošle godine nismo ni mi ni vi imali sreće, a baš smo bili „nabrijani” na nastup. I ove godine je tako, a kako se čini, ovaj put nas vrijeme neće prevariti.

Što publika može očekivati od vašeg nastupa ove subote?

– Publika može očekivati „klasični” Belfast Food – vesela i nabrijana glazba, rock obojan harmonikom, violinom i flautom, uz pozitivu, zezanciju i potoke pive.

Imate li neke posebne pjesme ili iznenađenja koje ste pripremili za ovaj koncert?

– Sve su naše pjesme i izvedbe posebne, svaka na svoj način. Još se nismo odlučili za iznenađenje, možda odlučimo u zadnji tren, ili čak, na licu mjesta, na pozornici. Tu i tamo to činimo, jer i mi volimo iznenađenja i spontanost!

Kako je evoluirao vaš glazbeni stil od vaših početaka u devedesetima do danas?

– Počeli smo kao cover band zaljubljenika u taj irsko-keltski prizvuk, ali smo od početka unosili svoj „štih” tim pjesmama. Nismo bili zainteresirani za potpuno kopiranje, jer, za pravu irsku glazbu je ipak najbolje slušati prave irce. I onda, a i danas, gotovo svi u bendu smo bili angažirani u nekim autorskim projektima, tako da smo tijekom godina sve više i više autorstva uključivali u pjesme Belfast Fooda. Naš zadnji album je gotovo u potpunosti autorski. Sam stilski izričaj se nije bitno promijenio – oduvijek smo bili i ostali eklektični.

Što smatrate najvažnijim promjenama u vašoj glazbi i izvedbama tijekom godina?

– Ono što smo mi uvijek nastojali je spojiti taj iskonski duh irske glazbe, koja nas je početku spojila, sa vlastitom glazbom i mentalitetom. I uvijek smo se trudili čim manje kalkulirati. Tako da se na našim nastupima moglo čuti svega, od Pouguesa (naravno), Chieftainsa, Dublinersa, pa preko Beatlesa, Hocus Pocusa, Živog Blata, elektronske glazbe, sve do, naših autorskih uradaka. Najvažnija promjena bi možda bila da smo nakon nekog vremena prihvatili sebe kao jedinstven bend, koji ne pripada gotovo nijednom žanru (barem ne u potpunosti) i odmakli smo se od irish folk rock cover banda (ne da je loše biti irish folk rock cover band).

Koji su vaši najdraži trenutci s dosadašnjih nastupa i festivala?

– Najdraži trenuci su nam kad nam se sve fino posloži, odličan zvuk, ambijent, dobro raspoložena publika … Onda se mi na pozornici baš dobro zabavljamo, što publika čuje i vidi, i osjeti, i onda se dogodi čudo zajedničkog uživanja. To je uvijek nešto posebno!

Postoji li neki posebni trenutak ili koncert koji vam je ostao u sjećanju?

– Uh, teško bi bilo izdvojiti neki konkretni trenutak, bilo je toga previše (hvala bogu). U Hercegovini nam je bez dodvoravanja uvijek bilo odlično. Super gostoprimstvo, srdačni i veseli ljudi, i to je ono najbolje što možemo očekivati. Kad je tako, svaki nastup je poseban.

Što biste poručili svojim fanovima i posjetiteljima Beer Festa Ljubuški?

– Fanovi naši svagdanji – okupite se u najvećem broju, pripremite se na najbolji način, popijte koju pivicu, i mi ćemo (ne previše, naravno), i dočekajte nas u dobrom raspoloženju na festivalu pive i zabave!

Imate li posebnu poruku za publiku koja vas iščekuje ove godine?

– A što drugo nego – jedva čekamo da se svi skupa dobro podružimo, proveselimo, najedemo i napijemo uz melodije Irske i Kvarnera! Veseli i zdravi bili, samo dobro pivo pili! Živjeli!

Veselimo se vašem nastupu i nadamo se nezaboravnom provodu na Beer Festu Ljubuški!

– I mi! Hvala i vidimo se!

Najčitanije

HSP BiH: Zbog zaštite policijske brutalnosti tražimo ostavku komesara ŽZH Ivana Brkića

HSP BiH traži žurnu ostavku komesara MUP-a Županije Zapadnohercegovačke...

Martina Orman-Škoro: Adoleo i psihologija su moj život

Martina Orman-Škoro, magistra psihologije i voditelj Integrativnog razvojnog centara...

Zdravka Lončar: Medicinska sestra je prije svega poziv, a imamo hiperprodukciju kadra

10. Simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem će se...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Besim Gurda: Umjesto restauracije staništa kod nas investitori kopaju na najvrjednijim područjima biodiverziteta

Besim Gurda, ing. šumarstava i projekt menadžer Udruženja građana...

Damir Mrđen: Komunalne otpadne vode su ključni zagađivači vode u BiH

U još jednoj emisiji projekta “Daj zemlji priliku” razgovarali...

Danijel Perić i Josipa Bošnjak: Želimo svima približiti klasičnu glazbu

Udruga "Kulturni preporod" osnovana je ove godine i okuplja...

EuroExpress brza pošta raspisuje natječaj za kurire/dostavljače

Euro-Express d.o.o., raspisuje natječaj za radno mjesto: kurir/dostavljač Mjesto rada Mostar Opis...