Nakon Moskve Orban nastavio ‘mirovnu misiju’ u Kini

Nakon posjeta Moskvi prošlog tjedna, mađarski premijer Viktor Orban otišao je u Kinu gdje se susreo s kineskim predsjednikom, izvijestili su kineski državni mediji u ponedjeljak ujutro.

“Mirovna misija 3.0”, napisao je Orban na platformi X nakon dolaska u Peking, objavivši fotografiju na kojoj se vidi kako ga je u zračnoj luci dočekao zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Hua Chunying.

Orban je otputovao u Kinu gdje bi se trebao sastati s kineskim predsjednikom

Kina je ključna sila u stvaranju uvjeta za mir u rusko-ukrajinskom ratu, dodao je Orban na platformi X, a u Pekingu je rekao da Mađarska “snažno cijeni” mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini, prema mađarskoj novinskoj agenciji MTI. “Za Mađare je vrlo važno da Kina zagovara mir u svijetu”, rekao je Orban.

U Kini bi se Orban trebao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Orban se prethodno sastao s Putinom u Moskvi

Orban je otputovao u Kinu nakon svog susreta s Putinom u Moskvi, a svemu je povod tzv. mirovna misija koju je odlučio pokrenuti nakon što je Mađarska započela sa svojim šestomjesečnim presjedanjem Vijećem EU-a. Cilj Orbanove mirovne misije je pronaći rješenje za okončanje rata u Ukrajini.

TVisoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da se Orbánov posjet Moskvi ”odvija isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije”.

”Premijer Orbán nije dobio nikakav mandat od EU Vijeća za posjet Moskvi. Stav Europske unije o ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine izražen je u mnogim zaključcima Europskog vijeća. Taj stav isključuje službene kontakte između EU-a i predsjednika Putina. Mađarski premijer u ovom slučaju ne predstavlja EU ni u kojem obliku”, dodao je Borrell.

Mađarska je postala važan trgovinski i investicijski partner Kine

Orbanov put u Kinu dolazi nekoliko dana prije NATO-ovog summita na kojem će se raspravljati o daljnjoj potpori Ukrajini i nakon što je Europska komisija prošlog tjedna potvrdila da će nametnuti carine do 37,6% na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini. Reuters piše da je Mađarska postala važan trgovinski i investicijski partner Kine, za razliku od nekih drugih zemalja EU-a koje žele postati manje ovisne o drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Mađarska je dio kineske inicijative Pojas i put (BRI), ogromnog infrastrukturnog projekta koji uključuje Kinu koja ulaže milijarde u infrastrukturu i odobrava zajmove mnogim zemljama globalnog juga, u središnjoj Aziji, ali i u dijelovima Europe.

Najčitanije

Šejma Kuko i Begza Kurtović: Posvetimo se zajedno očuvanju bosanskog brdskog konja

U sedmoj emisiji projekta "Daj zemlji priliku" razgovaramo na...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Damir Mrđen: Komunalne otpadne vode su ključni zagađivači vode u BiH

U još jednoj emisiji projekta “Daj zemlji priliku” razgovarali...

Ana Ravić: Cilj je modernizirati postojeće informacijske sustave u bolnicama

Centar za informatiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizira 1. znanstveno-stručni...

Federacija je zločinačka tvorevina

Glede bezočnih napada na novinara Zorana Krešića priopćenjem se...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

Heidi šeće psa predstavljaju spot za pjesmu „Izgubili smo ljubav“

'Izgubili smo ljubav' nova je pjesma uvijek zanimljivog radiofoničnog...

Adrijana Prskalo: Okolina igra važnu ulogu oko odrastanja i samopouzdanja djece

Promocija slikovnice „Nikada nećeš hodati sama“ održat će se...