HKD Napredak Glavna podružnica Mostar: Predstavljena znanstvena monografija prof. dr. sc. Ivone Šego Marić

U organizaciji HKD „Napredak“ Glavna podružnica Mostar i Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u ponedjeljak 1. srpnja 2024. predstavljena je znanstvena monografija prof. dr. sc. Ivone Šego Marić „Hrvatska politika u Bosni i Hercegovini 1878. – 1918. državnopravne teme i pitanja“.

Miroslav Landeka, prof. dr. sc. Snježana Pehar, prof. dr. sc. Ivona Šego Marić, prof. dr. sc. Željko Bartulović i Danijel Vidović

Kako je istaknula autorica Šego-Marić, ova monografija obrađuju temu položaja i aspekata državno-pravne ideje hrvatskih političkih krugova u vrijeme austrougarskog dualizma i centralizma.

Autorica prof. dr. sc. Ivona Šego Marić

– Knjiga se temelji na izvornom znanstvenom istraživanju, dugotrajnom radu u bh. arhivima, tako da smatram da zaslužuje pozornost javnosti jer aspekt državne pravne politike u BiH do sada nije obrađen na ovakav način – istaknula je Ivona Šego Marić, profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Recenzent monografije prof. dr. sc. Željko Bartulović, redoviti profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, ocijenio je kako je autorica u svojoj knjizi načinila višeslojnu raščlambu države i politike (međunarodnog ustavnog izbornoga prava, političkih programa i sl.) te na taj način dala novi značaj i pridonijela istraživanju problematike državne i političke povijesti BiH.

Prof. dr. sc. Željko Bartulović

– Kada se knjiga čita vide se sličnosti i problemi koji se i danas prožimaju po pitanju položaja BiH i položaja i statusa Hrvata u BiH. Ono što je bitno je da je autorica istraživala do sada neistražene dokumente u kojima se mogu pronaći nove činjenice o hrvatskoj političkoj povijesti. Ona je otišla korak dalje u istraživanju političkih kretanja različitih hrvatskih struja, predvođenih Ivom Pilarom i Josipom Stadlerom, koji nam dokazuju da, s jedne strane, postoji različitost razmišljanja kod Hrvata, ali kada se te strane dogovore onda se može puno toga napraviti, a nadam se da to može biti putokaz za današnja zbivanja – kazao je profesor Bartulović.

Autorici je na ovom istraživačkom djelu čestitao i predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka.

Miroslav Landeka

– Autorica je iscrpno opisala i dokumentirala djelovanje hrvatske politike i stranaka u spomenutom razdoblju, a u programima političkih stranaka spominje se i njihova kulturna politika. Za nas kao društvo i Hrvate u BiH od velike važnosti u desetljećima do Drugoga svjetskog rata bilo je upravo djelovanje HKD Napredak. Brojni članovi Hrvatske narodne zajednice, kao najstarije političke stranke u Hrvata u BiH, bili su i članovi HKD Napredak – kazao je Landeka, podsjetivši da se autorica kao izvor za ovu monografiju oslanja i na Napretkovu kulturno-povijesnu zbirku.

-A listajući ju čini mi se umjesnim spomenuti jedan citat koji kaže: „Povijest se nikada ne ponavlja. Ljudi ponavljaju povijest.“

Kada je prije točno 146 godina izvršena okupacija Bosne i Hercegovine nastale su nove prilike i za Hrvate u BiH. Austrougarska  vlast radila je stvaranje bosanske nacije. Tom političkom projektu, koji je na kraju završio neslavno, poglavito se posvetio visoki državni dužnosnik, ministar Kállay- kazao je Landeka dodajući kako se nešto slično ponavlja nakon 120 godina.

-Neki novi strani namjesnici, Kallayevi  sunarodnjaci, u liku (ne) djelu bivših visokih predstavnika u BiH Wolfganga Petritscha  Valentina Iznka,  protežirajući jedan narod u BiH na štetu druga dva,  napose Hrvata, čineći brojne nepravde, promovirajući i ponavljajući ideje koje nisu uspjele ni početkom 20. stoljeća- naglasio je Landeka

O knjizi je govorila i prof. dr. sc. Snježana Pehar, dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te Danijel Vidović, diplomirani politolog i ravnatelj Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača, koji je da svoj osvrt na monografiju s politološkog gledišta.

Prof. dr. sc. Snježana Pehar

Vidović je podvukao kako se socijalno-ekonomski položaj Bosna i Hercegovina pod Austro-Ugarskom profilira kao bizaran konglomerat, jedinstven u tadašnjoj Europi, što je kazao publicist i književnik Ivan Lovrenović imajući u vidu cijeli kompleks naslijeđenih odnosa koje je zatekla nova uprava te potpuno suprotna očekivanja koja su od te iste uprave imale njezine tri političke sastavnice.

Danijel Vidović

-Tema je ove knjige doista kompleksna i izazovna te kao takva vrlo pogodna i za dnevno-političke manipulacije i podmetanja. Sama činjenica da u tom vremenu i među tim konkretnim ljudima i njihovim potezima leže uzroci za BiH specifičnih unutarhrvatskih podjela, afera i fenomena od kojih neki i danas u različitim oblicima traju, dovoljno govori sama za sebe- istaknuo je Vidović, dodajući kako prof. Šego Marić vješto izbjegava stranputice te vrste, držeći se čvrsto, na mahove i pravnički minuciozno, analitičke metode  bilo u obradi već objavljenih izvora tako i u pristupu arhivskoj građi koju je istraživala u procesu nastanka ove studije.

Bivša studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Barbara Landeka, mag. iur., istaknula je nekoliko crtica iz životopisa autorice i svom iskustvu i dojmovima s fakulteta.

Barbara Landeka

-Tijekom svog akademskog rada, profesorica je svojim studentima, među kojim sam i sama bila, nastojala potaknuti želju ne samo za učenjem povijesti nego i njenim razumijevanjem. Kroz razgovore, pismene uratke i prezentacije o razlikama našeg društva često mračne i teške prošlosti i našeg društva danas, koje ta ista prošlost još uvijek opterećuje, nastojala nas je podučiti tome kako je povijest oblikovala narod(e), društvo i državu u kojoj živimo te jačati našu svijest o vlastitom položaju u kotaču povijesti.  Pružajući priliku studentima da sami grade i izraze svoje stavove, pa sam tako osobno imala priliku s profesoricom raditi na znanstvenom radu za zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, vjerujem da je cilj bio inspirirati mlade ljude pred svojom katedrom, da ne budu oni koji će ponavljati povijest nego upravo oni koji će usmjeravati njen tijek i na tome joj iskreno hvala – istaknula je Barbara Landeka.

Laneka, Pehar, Šego Marić, Bartulović i Vidović

Ivona Šego Marić rođena je 1980. u Mostaru. Udana je i majka dvoje djece.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 2004. godine. Znanstveni magistarski rad pod nazivom „Nacionalno pitanje i Hrvatska narodna zajednica u Bosni i Hercegovini u vrijeme austrougarske uprave 1906.-1918.“ obranila je 13. srpnja 2007. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i stekla akademsko zvanje magistra pravnih znanosti. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 2016. obranila je doktorsku disertaciju pod nazivom „Položaj Bosne i Hercegovina u državnopravnim koncepcijama Ive Pilara“ i stekla akademski stupanj doktora pravnih znanosti iz područja društvenih znanosti. Objavila je dvije znanstvene monografije, kao autor i koautor, više od 30 znanstvenih radova koji su objavljeni u priznatim znanstvenim časopisima u zemlji i inozemstvu. Pozvani je predavač Mađarske akademije znanosti i umjetnosti.

Karla Kraljević

U glazbenom dijelu sudjelovala je Karla Kraljević učenica škole pjevanja Belcanto u klasi prof.  Monije Jarak Mikulić koja je na glasoviru izvela pjesmu „Dajem ti srce zemljo moja“.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Elektro Mont Mostar raspisao natječaj za posao

Elektro Mont doo Mostar obiteljsko poduzeće koje posluje od...

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...