Mađarska preuzima kormilo rotirajućeg predsjedanja EU-om

Mađarska nacionalistička vlada preuzela je rotirajuće predsjedanje Europskom unijom u ponedjeljak, što izaziva zabrinutost zastupnika EU-a zbog gesla Victora Orbana, a po uzoru na Trumpa, “Učinimo Europu ponovno velikom”, percipiranih autoritarnih tendencija i održavanju veza s Rusijom unatoč ratu u Ukrajini.

Mađarska je od Belgije preuzela 6-mjesečno predsjedanje Europskom unijom. To predsjedništvo pratit će se puno pažljivije nego što je uobičajeno s obzirom na politiku koju Budimpešta vodi posljednjih godina i koja ju je dovela u izolaciju unutar EU-a.

U svom programu vlada premijera Viktora Orbana istaknula je nekoliko prioriteta: jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva i obrambene industrije, sklapanje partnerskih sporazuma s trećim zemljama radi zaštite vanjskih granica, rješavanje uzroka migracija, ubrzavanje procesa proširenja na zapadni Balkan, jačanje kohezijske i poljoprivredne politike i rješavanje demografskih izazova.

Mađarsko predsjedništvo Vijećem EU-a dolazi u razdoblju konstituiranja novog vodstva u europskim institucijama u čemu rotirajuće predsjedanje nema veliku ulogu.

Mađarska preuzima predsjedanje od Belgije koja je u proteklih šest mjeseci uspjela zatvoriti preko 60 zakonodavnih prijedloga, uključujući i pakt o migracijama i azilu, nova fiskalna pravila, zakon o obnovi prirode, oko kojih se zemlje članice dugo nisu mogle dogovoriti.

Tom uspjehu na zakonodavnom planu vjerojatno je pridonijelo i nadolazeće mađarsko predsjedništvo jer su se članice EU-a žurile da obave što veći dio posla, bojeći se blokada na koje ih je Budimpešta navikla.

Tijekom belgijskog predsjedanja, EU je uspio pronaći konsenzus o novoj financijskoj potpori Ukrajini, uključujući i od zamrznute ruske imovine. Službeno su otvoreni pristupni pregovori s Ukrajinom i Moldavijom, usvojeni 13. i 14. paket sankcija protiv Rusije.

Najčitanije

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Damir Mrđen: Komunalne otpadne vode su ključni zagađivači vode u BiH

U još jednoj emisiji projekta “Daj zemlji priliku” razgovarali...

EuroExpress brza pošta raspisuje natječaj za kurire/dostavljače

Euro-Express d.o.o., raspisuje natječaj za radno mjesto: kurir/dostavljač Mjesto rada Mostar Opis...

Adrijana Prskalo: Okolina igra važnu ulogu oko odrastanja i samopouzdanja djece

Promocija slikovnice „Nikada nećeš hodati sama“ održat će se...

Nina Deronjoć: Udruga pomaže djeci, mladima, roditeljima, dođite na Dječji festival i humanitarni koncert

Humanitarna Udruga Zvončica organizira Dječji festival i humanitarni koncert...

Žana Alpeza: Uvijek sam željela neku promjenu i samorazvoj

Žana Alpeza, predsjednica Udruge Pravi put, spisateljica i mentorica...

Mirna Pehar: Vjerujem da će se svaka žena pronaći u pjesmi “Maske”

Mirna Pehar, talentirana mlada glazbenica iz Mostara, nedavno je...