Upozorenje na pogubne izmjene zakona iz oblasti rudarstva

Predstavnici ekoloških udruženja koja djeluju na području Ozrena, „OZRENSKI STUDENAC“ Sočkovac i „GOSTILJ OZREN“ Boljanić žele ukazati na značaj odluke koju će sutra, dana 2.07.2024. donijeti poslanici u Narodnoj Skupštini Republike Srpske na redovitom zasjedanju a tiče se usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o geološkim istraživanjima. Naime, izmjenom člana 33, stava 5 aktualnog Zakona o geološkim istraživanjima koji daje mogućnost lokalnoj zajednici da onemogući detaljna geološka istraživanja teških metala poput nikla, kobalta ili litija, čija eksploatacija ostavlja trajne posljedice u pogledu kvaliteta životne sredine, budućnost naših prirodnih obnovljivih resursa (šume, vode, plodno zemljište) kao i preduvjeti za zdrav i kvalitetan život naših sadašnjih i budućih generacija daju se na milost i nemilost privatnih zapadnih tvrtki.

Donošenjem novog Zakona o detaljnim geološkim istraživanjima u srpnju 2022. iz prethodnog zakona izbačena je zabrana vršenja ovakvih projekata u naseljenim mjestima da bi ovim aktualnim izmjenama, koje su u tijeku, bilo predloženo ukidanje suglasnosti lokalne samouprave kojom je projekt mogao biti zaustavljen. Jasno je da ovakve izmjene Zakona pogoduju isključivo investitoru a na štetu lokalne zajednice koja je obuhvaćena projektom.

Što se tiče zakonom predviđene procedure za dodjelu koncesije na eksploataciju koja slijedi nakon obavljenih detaljnih geoloških istraživanja, na primjeru projekta rudnika litija u Loparama možemo da vidimo da je lokalna samouprava nemoćna u pokušajima da pravnim putem ospori ovaj projekt.

O kakvim se posljedicama radi kada je u pitanju životna sredina najbolje govori priopćenje SANU iz 2012. godine (Prilog 1) kada su u Srbiji bili aktualni slični projekti vezani za istraživanje nikla na teritoriji tri općine. Na svu sreću, sva tri projekta su zaustavljena. Sličan projekt je zaustavljen i na području Višegrada 2014. godine.

Posebno apeliramo na narodne poslanike čija sutrašnja odluka može žrtvovati područje Ozrena i omogući tvrtki koja je zainteresirana za ovakav projekt (Prilog 2) da isti realizira i pored trogodišnjeg negodovanja lokalnog stanovništva i lokalne samouprave.

Nameće se samo po sebi to da je nužno potrebno ovakve projekte koji su vezani za istraživanje i eksploataciju teških metala regulirati posebnim pravnim aktima koji bi i u procesu dodjele prava na istraživanje kao i prava na eksploataciju uključili i lokalnu zajednicu kako je i predviđeno odredbama Arhuške konvencije čija je BiH potpisnica.

U protivnom, naša budućnost kao starosjedilačke dominantno srpske zajednice je u rukama zapadnih tvrtki koje se vode isključivo materijalnim interesom i tretiraju našu zemlju kao koloniju. Naš kolonijalni status je evidentan i po minimalnim koncesijskim naknadama kakve su jedino u najsiromašnijim afričkim zemljama.

Najčitanije

Elektro Mont Mostar raspisao natječaj za posao

Elektro Mont doo Mostar obiteljsko poduzeće koje posluje od...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Ivan Marić: Ljudi moraju biti svjesni da bacajući otpad ubijaju sve nas

Speleološko društvo Herceg utemeljeno je 2012. godine. Osnovni ciljevi...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...