SUM među top sveučilištima na WURI svjetskoj rang-ljestvici

Svjetska rang-ljestvica inovativnih sveučilišta, WURI (The World University Rankings for Innovation), objavila je svoju ljestvicu 2024. godinu, prepoznajući institucije koje se ističu inovativnim pristupima obrazovanju i društvenim doprinosima. Među 300 najboljih sveučilišta na svijetu, Sveučilište u Mostaru kao jedino iz Bosne i Hercegovine zauzelo je izvanredno 167. mjesto, ističući se svojom predanošću inovacijama i izvrsnosti. WURI rang-ljestvica predstavlja globalnu ocjenu sveučilišta koja se ističu inovacijama i stvarnim utjecajem na društvo. Za razliku od tradicionalnih ljestvica koje se fokusiraju na akademsku reputaciju i broj objavljenih radova, WURI prepoznaje sveučilišta koja potiču inovativne pristupe u obrazovanju, istraživanju i praktičnoj primjeni znanja.

Iscrpan i zahtjevan proces ocjenjivanja inovativnost

Od ukupno 2914 prijava, samo 300 sveučilišta iz cijeloga svijeta našlo je svoje mjesto na konačnoj ljestvici, nakon procesa ocjenjivanja u kojemu je sudjelovalo 156 rektora sveučilišta. Među vodećim institucijama na listi nalaze se Minerva University, Arizona State University, MIT, Stanford University, Berkeley, Harvard, Princeton, Oxford, Cambridge, Columbia i Yale. Iz  Republike Hrvatske, jedino je Sveučilište u Splitu također ostvarilo uspjeh, zauzevši 94. mjesto.

SUM u samome vrhu čak tri ključne kategorije WURI svjetske ljestvice

Posebno su impresivna postignuća Sveučilišta u Mostaru u četiri ključne kategorije, gdje se našlo među top 100 sveučilišta. Posebno je istaknuto postignuće u kategoriji Primjene generativne umjetne inteligencije, gdje je Sveučilište u Mostaru zauzelo visoko 4. mjesto sa svojim projektom “Center for Artificial Intelligence – Smart Reception Project” demonstrirajući napredne primjene AI tehnologija u obrazovanju, istraživanju i administraciji.

U kategoriji Industrijske primjene, koja uključuje suradnju s industrijom, transfer tehnologije i istraživanja, Sveučilište u Mostaru zauzelo je impresivno 6. mjesto. Projekt “Where Technology Meets Education: Pioneering Smart Solutions through Smart Campus” prepoznat je kao primjer izvrsne suradnje između obrazovanja i industrije.

U kategoriji Studentska mobilnost i otvorenost Sveučilište u Mostaru istaknulo se zauzevši 7. mjesto. Program pod nazivom “Cutting-Edge Initiatives: University Programs Enhancing Student Mobility and Openness” naglašava predanost međunarodnoj suradnji i mobilnosti studenata kroz inovativne inicijative.

U kategoriji Potpora studentima i studentski angažman, koja obuhvaća podršku akademskomu i karijernomu uspjehu studenata, studentsku dobrobit, promicanje raznolikosti i inkluzije, Sveučilište u Mostaru zauzelo je 69. mjesto. Program koji je prijavljen pod nazivom “SMART E-Learning: Smart Classrooms and Distance Learning Platforms for Student Inclusivity and Accessible Education” istaknuo je Sveučilište u pružanju podrške i angažmana studentima.

Globalna ocjena svjetskih eksperta iz akademskih redova

Ocjenjivanje na WURI ljestvici temelji se na mišljenjima i ocjenama stručnjaka iz akademske zajednice, uključujući rektore i profesore s različitih svjetskih sveučilišta. Ova rang-ljestvica pruža alternativan i moderan pogled na uspjeh i utjecaj sveučilišta, naglašavajući važnost inovacija, društvene odgovornosti i stvarne primjene znanja. WURI se fokusira na sveučilišta koja aktivno rade na poboljšanju društvenoga blagostanja, rješavanju globalnih izazova, pružanju izvanredne podrške studentima, promicanju raznolikosti i inkluzije te osiguravanju jednakih prilika za sve. Posebna pažnja posvećuje se suradnji s industrijom i međunarodnoj mobilnosti studenata, kao i primjeni novih tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju u obrazovanju, istraživanju i administraciji.

SUM – Svjetsko sveučilište iz Bosne i Hercegovine

Ovo priznanje potvrđuje posvećenost Sveučilišta u Mostaru inovacijama, primjenama modernih tehnologija i izvrsnosti, ističući svoju važnu ulogu u regiji i šire. Svojim kontinuiranim naporima u unapređenju obrazovanja, istraživanja i društvenog angažmana, Sveučilište u Mostaru neprestano pomiče granice akademskih dostignuća. Ova institucija se ističe ne samo po visokoj kvaliteti svog nastavnog kadra i modernim metodama poučavanja, već i po svojoj sposobnosti da prilagodi obrazovne programe potrebama tržišta rada i promjenama koje moderno vrijeme donosi. Kroz brojne međunarodne suradnje, istraživačke projekte i inovativne inicijative, Sveučilište u Mostaru potvrđuje svoj status kao centar izvrsnosti koji privlači studente i znanstvenike iz cijelog svijeta, doprinoseći razvoju i proizvodnji znanja te tehnološkog napretka u široj zajednici

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Elektro Mont Mostar raspisao natječaj za posao

Elektro Mont doo Mostar obiteljsko poduzeće koje posluje od...

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...