Iz tiska izašlo drugo dopunjeno izdanje monografije „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ autora Željka Ivankovića

U sunakladi Hrvatskog kulturnog društva Napredak i izdavačkih kuća Synopsis d.o.o. Zagreb Synopsis d.o.o. Sarajevo iz tiska je izašlo drugo, dopunjeno i prošireno izdanje monografije „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ autora Željka Ivankovića. Urednik ovog izdanja je Ivan Lovrenović dok je koordinator projekta Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Povjerenstva za kulturu, izdavaštvo i medije. Lekturu i korekturu je radio sam autor dok je oblikovanje i prijelom uradio Branko R. Ilić. Tisak je uradila tiskara Grafotisak d.o.o. Grude.

Podsjetimo, Središnja uprava HKD Napredak je, na prijedlog Povjerenstva za kulturu, izdavaštvo i medije, na svojoj III. sjednici donijela Odluku da bude sunakladnik navedene monografije.

Monografija „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ sadrži dva milenija vareške povijesti, koja je autor obradio u 65 cjelina nakon višedesetljetnog bavljenja poviješću Vareša i vareškog kraja, tijekom kojega je konzultirao brojnu (više od 850 bibliografskih jedinica) literaturu i izvore. Detaljno istražujući političku, gospodarsku, društvenu, crkvenu i kulturnu povijest, po vremenskim etapama od ilirskog, preko rimskog, potom slavenskog dijela te povijesti, od srednjovjekovne Bosne, preko osmanskog razdoblja, austrougarskog doba, doba dviju Jugoslavija, sa svim političkim i ratnim mijenama, s promjenama vlasti, s oštrim demografskim promjenama, crkvenom poviješću, etnološkom i etnografskom poviješću, razvojem školstva, društvenog i političkog organiziranja, do razvoja modernog društva s izrazitim privrednim uzletom, razvojem infrastrukture, formiranjem i oblikovanjem grada.

Cijelom monografijom dominira ono što je Vareš uvelo u povijest rudarstva („glavno središte gvozdenog obrta“–kako bi to rekao Hamdija Kreševljaković), i čime je taj kraj kroz povijest bio i ostao (trajao) kao prepoznatljiv i po mnogome specifičan. Na tim se temeljima razvijalo ono što u najširem smislu jest kulturna povijest koja je vareški kraj iznijela u vrhove bosanskohercegovačkog društva. To dvoje je gotovo nerazlučivo upravo zbog važnosti rudarske aktivnosti kroz cijelu njegovu povijest, a autor to komplementarno iz teme u temu demonstrira pišući knjigu blisku svim slojevima čitateljstva.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Elektro Mont Mostar raspisao natječaj za posao

Elektro Mont doo Mostar obiteljsko poduzeće koje posluje od...

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...