Željana Zovko: Zalažem se za više novca za BiH iz EU

Uoči izbora za Europski parlament, koji se u državama članicama Europske unije održavaju od 6. do 9. lipnja, zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja na listi HDZ-a Hrvatske Željana Zovko bila je gošćom Običnog radija.

Ovo su ključni izbori za hrvatske državljane u BiH, uzimajući u obzir otvaranje pregovora, dobivanje kandidatovog statusa, popravljanje položaja hrvatskog naroda, formiranje vijeća ministara s predsjedateljicom Borjanom Krišto. I sada je završni trenutak da konačno donesemo hrvatskog člana predsjedništva u Predsjedništvo BiH na način da se izborni zakon vrati na postavke kako je zamišljen bio Dejtonsko-Pariškim mirovnim sporazumom. Sve se to dešava, lobira i radi kroz Europski parlament i Europske institucije.”, istaknula je Željana Zovko na početku razgovora.

Napomenula je da su otvaranje pregovora i europski napredak Bosne i Hercegovine ključni za ostanak mladih u ovoj zemlji, naglasivši da vjeruje kako će “upravo Hrvati uvesti BiH u Europsku uniju”.

Ključni izazovi su legitimno predstavljanje i kontinuirano potiskivanje iz institucija što sam ja svjedočila kroz svoj rad. Ono što je problematično još u BiH, kada sam razgovarala s jednim mladićem iz Livna da se IPA fondovi za koje sam izvjestiteljica i troše se preko Sarajeva imaju velike zastoje i probleme. Kontinuirano ukazujem da međunarodne zajednice trebaju biti specijalizatori, a administracija se mora jačati na lokalnoj razini. Uvijek sam se zalagala da se što više novca omogući za BiH, novac koji bi podigao standard naših građana, mladih ljudi, poljoprivrednika i svih onih koji se bave gospodarstvom. Želim da standard građana u BiH dignem na razinu da ne moraju napuštati svoje rodno mjesto.“, kazala je Željana Zovko.

U radu me motivira želja za istinom i pravdom, sve ono što je moja obitelj prošla i da se desilo onima koje volim. Smatram da se nepravda mora ispraviti, da moraju živjeti u sigurnom okruženju da moraju imati prvo na svoj jezik, identitet, svoje predstavnike. BiH može biti mala Belgija jugoistočne Europe, konačno treba naći svoj smiraj, a ne stalno biti ugrožena s pojačanom retorikom, separatizmom i samim sukobima i prijetnjama. To mlade ljude tjera s naših područja a starije ljude čini tužnima.”, zaključila je Željana Zovko.

Najčitanije

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Adela Vukotić -Terek: Trebamo razvrstavati otpad i razmišljati održivo

Vanjskotrgovinska komora BiH je samostalna, nevladina, nepolitička i neprofitna...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...