Predstavljen Novotravnički ljetopis 2023

Drugi po redu Novotravnički ljetopis u nakladi HKD Napredak podružnica Novi Travnik, predstavljen je 22. svibnja 2024. u Domu kulture u Novom Travniku.

Kronološki popis i opis svih društvenih, kulturnih, gospodarskih, sportskih, vjerskih i drugih događaja na području općine Novi Travnik u prethodnoj godini, sadržan je u opširnom i kvalitetno uređenom izdanju pod nazivom Novotravnički ljetopis 2023.

Sadržaj ljetopisa prezentiran na 370 stranica i stotinu fotografija, zajednički su kao i prethodne godine, pripremili i uredili Velimir Bugarin, član Upravnog odbora podružnice i Kristijan Krišto, novotravnički novinar.

Nakon uvodne i pozdravne riječi predsjednika podružnice Blaguna Lovrinovića, ljetopis su predstavili Stjepan Dujo, načelnik Općine i dr sci don Anto Ledić, župnik župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku.

Stjepan Dujo istakao je značaj istraživačkog rada autora ljetopisa i značaj prikupljene građe za samu lokalnu zajednicu ali i nove generacije i buduće istraživače.

Don Anto Ledić, koji je napisao i uvodnu riječ u ljetopisu, istakao je značaj i nastojanje svake ljudske zajednice za očuvanjem vlastitih uspomena, pisama, slika i druge građe za stvaranje vlastitih monografija. Ove latice papira, kako kaže, ispisali su najviše mladi našega grada, perom entuzijazma i šarenilom ideja.

Uz kronološki popis događaja, u prilogu ljetopisu objavljen je autorski članak dr sci Sanje Zekić, članice Upravnog odbora podružnice, o perspektivama gospodarskih potencijala i osvrtu na poduzetnički ambijent u Novom Travniku. Ono što je od svoje 1965., od kada se aktivno bavi fotografijom, zabilježio Novotravničanin Nikola Poljak djelomično je također objavio u ovom ljetopisu. Fotografijom je zabilježen nastanak i rast novog gradskog područja koje nazvaše Novim Travnikom.

Glazbenu potporu večeri dali su učenici Srednje glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika. Skladbu Majka izvela je Ana Baškarad, učenica prvog razreda na odsjeku solo pjevanje u klasi profesorice Ivane Grujić, uz glasovirsku pratnju profesorice Andrijane Bugarin, a skladbu Pjesma bez riječi, na violini izveo je Nikola Pendeš, učenik trećeg razreda u klasi profesorice Ajle Đidić, uz glasovirsku suradnju profesorice Anite Laštro.

Predstavljanje ljetopisa održano je u okviru manifestacije Dani općine Novi Travnik 2024.

Program je vodila Vanja Džambas, članica Upravnog odbora podružnice.

Po svemu, ovo je bio prvorazredni događaj za građane Novog Travnika. Preko 250 zainteresiranih posjetitelja uživalo je u prezentaciji ljetopisa ali i glazbenom daru novotravničkih srednjoškolaca. Po izjavi načelnika općine, vrijedan dar općini za njen rođendan.

Ovim izdanjem, za koje je dobila i potporu Središnje uprave HKD Napredak, novotravnička podružnica nastavlja svoju uspješnu izdavačku djelatnost. Svakako se očekuje slično izdanje i za tekuću godinu.

HKD Napredak podružnica Novi Travnik

Najčitanije

HSP BiH: Zbog zaštite policijske brutalnosti tražimo ostavku komesara ŽZH Ivana Brkića

HSP BiH traži žurnu ostavku komesara MUP-a Županije Zapadnohercegovačke...

Martina Orman-Škoro: Adoleo i psihologija su moj život

Martina Orman-Škoro, magistra psihologije i voditelj Integrativnog razvojnog centara...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Besim Gurda: Umjesto restauracije staništa kod nas investitori kopaju na najvrjednijim područjima biodiverziteta

Besim Gurda, ing. šumarstava i projekt menadžer Udruženja građana...

Damir Mrđen: Komunalne otpadne vode su ključni zagađivači vode u BiH

U još jednoj emisiji projekta “Daj zemlji priliku” razgovarali...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

Danijel Perić i Josipa Bošnjak: Želimo svima približiti klasičnu glazbu

Udruga "Kulturni preporod" osnovana je ove godine i okuplja...

EuroExpress brza pošta raspisuje natječaj za kurire/dostavljače

Euro-Express d.o.o., raspisuje natječaj za radno mjesto: kurir/dostavljač Mjesto rada Mostar Opis...