Bartulica: Nisu počeli ozbiljni razgovori, to su sve spinovi

HDZ je ostvario treću pobjedu na parlamentarnim izborima, ali mora pronaći 15 ruku za većinu u Saboru. Dok Plenković tvrdi da nema teoretske šanse da netko drugi sastavlja Vladu, Rijeke pravde predvođene SDP-om i Peđom Grbinom istodobno tvrde suprotno i razgovaraju s ostalim strankama.

Sigurno je da u poslijeizbornoj jednadžbi većinu, bez dogovora, ne može ostvariti nitko. Predsjednik Milanović pak poručuje da je Ustav jasan, a on će se u odluci o mandataru držati slova i duha Ustava, iako ga Plenković cijelu kampanju naziva njegovim kršiteljem

Domovinski pokret slovi kao najpoželjnija postizborna politička stranka-udavača. Tko ih je sve zvao za suradnju te hoće li sastaviti novu saborsku većinu s HDZ-om? O tome su u “Poligrafu” Hrvatskoga radija s Mislavom Togonalom razgovarali Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta, Damir Habijan iz HDZ-a i Mišel Jakšić iz SDP-a.

– Imali smo jučer interni sastanak, trebamo se prvo međusobno dogovoriti oko pregovaračkog okvira. Nisu počeli ozbiljni razgovori, to su sve spinovi, ne razgovara se o ministarstvima ni podjeli dužnosti. Ne bih o tome govorio niti mogu da će sto posto doći do vlade s nama u koaliciji, moguće je. Mi ćemo svakako biti na visini zadatka, rekao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

– Za Plenkovića bih rekao da će trebati ozbiljno razmisliti koliko mu je važan Milorad Pupovac. Nismo tajili da je neprihvatljivo kako se srpske Novosti financiraju. Porezni obveznici financiraju takav list i mislim da je dosta mučenja hrvatskog naroda. Ako žele i dalje trovati politički prostor, neka idu na tržište i bore se s ostalima, istaknuo je Bartulica.

– Razdoblje koje je pred nama nadam se da će biti što kraće do sastavljanja nove vlade. Proći će u razgovoru sa svima koji su programski na istom tragu. Matematika je jasna, 61 mandat plus ono što je potrebno do 76, rekao je Damir Habijan iz HDZ-a.

Na tvrdnju voditelja da im je za većinu potreban Domovinski pokret, Habijan je rekao da će razgovarati sa svima.

– Neki kontakti su uspostavljeni, slijede pregovori, dodao je.

Mišel Jakšić iz SDP-a je također rekao da vode razgovore i da određeni kontakti postoje.

– U kojem smjeru će to otići i kako će završiti, vidjet ćemo za koji dan. Razgovore vodi Peđa grbin i vodstvo SDP-a, rekao je Jakšić.

Na pitanje voditelja hoće li to biti manjinska vlada, Jakšić je rekao da ne može s time licitirati s obzirom na to da se pregovori još vode, piše HRT.

Najčitanije

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...

HBK o pastoralu stranaca: Uskoro dolazi svećenik s Filipina

Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije na kraju plenarnog zasjedanja HBK, javnost su...

Šest transplantacija za sedam dana u Federaciji BiH

Donorska mreža Bosne i Hercegovine i Udruženje dijaliziranih i...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Dr. Jure Burić: Stjepo Bartulica – tog čovjeka kupiti ne možete

Stjepo Bartulica, odmjeren, pametan, izuzetno inteligentan, komunikativan, uvažavan i...

Andrej Galić: Ovo je hvale vrijedan turnir za naselje Centar 2 i Mostar

Drugo izdanje "Street Soccer 2024." turnira kreće početkom lipnja....

Viktorija Bukovac: Nije uobičajeno najveću bol života podijeliti sa svijetom

U tišini koja govori više od riječi, Viktorija Bukovac...

Četvero mrtvih kod Sinja

U prometnoj nesreći u mjestu Brnaze jutros oko 7...