Ministar obrane Ivan Anušić: Hrvatska je uz Kosovo

Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska “u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost”, priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).

Ministar Anušić je tijekom posjete Kosovu razgovarao s kosovskim ministrom obrane, posjetio pripadnike 40. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciji potpore miru – Kosovo Force – KFOR, a sastao se i sa zajednicom Hrvata u Janjevu.

“Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo, podržavamo vaše pravo na neovisnost. Svoje znanje i iskustvo, budući da je RH članica EU i NATO-a i svih ostalih integracija, stavit ćemo vam na raspolaganje kako bi Republika Kosovo što lakše prebrodila sve prepreke i ostvarila željena članstva”, rekao je Anušić.

Bilateralna obrambena suradnja s Kosovom usmjerena je na prijenos iskustava iz raznih funkcionalnih područja u cilju potpore pristupanja Republike Kosovo euroatlantskim i regionalnim organizacijama i inicijativama te jačanju kapaciteta i transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS) u Oružane snage RK (OSRK), pojašnjava se u priopćenju.

Ministar obrane, ujedno i potpredsjednik vlade, je zajedno s načelnikom Glavnog stožera OS RH general-pukovnikom Tihomirom Kundidom posjetio pripadnike hrvatskog kontingenta KFOR-a. Hrvatski kontingent trenutačno broji ukupno 149 pripadnika, od čega je sedam pripadnica, a razmješteni su na tri lokacije – u kampu “Film City” u Prištini, kampu Villaggio Italia u Peći te na APOD Slatini između Prištine i Kosovske Mitrovice.

Anušić im je rekao da je Hrvatska ponosna na njih jer hrvatski vojnik gdje god je došao u misiju, pokazao je kvalitetu i primjer je drugim vojnicima.

“Vaši prethodnici su stvarali državu i naša vojska je od Domovinskog rata izrasla u pravu, opremljenu vojsku, sposobnu odvraćati”, rekao je Anušić.

Kundid je rekao je kako je sudjelovanje u operaciji KFOR od iznimnog značaja za Hrvatsku jer dajemo doprinos miru u ovoj regiji.

“Iskustvo ove misije dat će vama i vašim postrojbama dodatnu profesionalnu dimenziju”, rekao je general Kundid i potom uručio Zlatnu medalju Johnu Bozicevicu, načelniku stožera KFOR-a.

MORH ističe da operacija KFOR ima poseban značaj za Hrvatsku jer se nalazi u našem neposrednom susjedstvu, a namjera je RH nastaviti angažman hrvatskih pripadnika u Republici Kosovo sve do okončanja te NATO-ve operacije.

Ministar Anušić se u Janjevu sastao sa zajednicom Hrvata koja je sve malobrojnija i suočena s brojnim izazovima. Izrazio im je svoju podršku i u razgovoru s don Matejem Palićem poručio da će se založiti za njihov bolji položaj.

Najčitanije

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...

Ubio mladu tiktokericu pa onda slao poruke njezinoj majci

Procurili su detalji optužnice protiv Ognjena Dabetića koji je...

Baka organizirala otmicu unuke da ju spasi od droge

Baka je osuđena na godinu dana zatvora uvjetno s...

Prvi podatci o izlaznosti

Državno izborno povjerenstvo objavilo je na službenim stranicama prve...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Izlazne ankete HDZ-u 58 mandata

PRVE rezultate izlaznih anketa u 19 sati objavile su...

Klara i Dolores: Masaža je danas zaista potreba užurbanom čovjeku

Clarity skin centar vode Klara Brkić i Dolores Andačić,...

Realov čudesni preokret za pobjedu protiv Bayerna

Nakon remija 2:2 u Münchenu, jasno je bilo da...