8 načina. Sveti Josip je bio divan suprug Mariji

Evo samo nekoliko aspekata primjera svetog Josipa koji će vas nadahnuti u vlastitom braku.

Nemoguće je znati što se stvarno događa u nečijem braku, ali zajednica Djevice Marije i svetog Josipa sasvim je sigurno bila spoj sklopljen na nebu.

Budući da je mjesec ožujak posvećen svetom Josipu , mislili smo da bi bilo divno prepoznati neke od njegovih vrlina kao muža kako bi nadahnuo druge muškarce u njihovim današnjim brakovima.

Naravno, ne možemo znati je li sveti Josip cijelo vrijeme bio savršen muž (iako sumnjamo da je možda bio), ali ovaj se splet čvorova svakako činio idealnim supružnikom. Stoga, pogledajte samo neke od načina na koje je bio suprug za divljenje i oponašanje.

Strpljenje

Sveti Josip imao je strpljenje sveca – doslovno! Zamislite da živite s nekim tako čistim i kreposnim poput Marije. Mora da je bila potrebna nevjerojatna količina strpljenja da slijedi Božji plan i da podrži svoju ženu tijekom njihovih kušnji i nevolja.

Izvanredan majstor

Ne samo da je sveti Josip imao vještine izgraditi kuću prikladnu za Kralja kraljeva, već je vjerojatno napravio i prilično izvrstan namještaj. Marija je vjerojatno imala najelegantniji i najčvršći blagovaonski stol u Nazaretu!

Majstor diskrecije

Sveti Josip bio je oličenje razboritosti. Unatoč čudesnim okolnostima Isusova začeća, on je čuvao Marijinu tajnu, iskazujući nevjerojatno poštovanje prema njoj i njezinu božanskom pozivu.

Opskrbitelj i zaštitnik

Kao glava Svete obitelji, sveti Josip se marljivo brinuo za Marijine tjelesne i duševne potrebe. Neumorno je radio kako bi osigurao njihovu sigurnost, prehranu i udobnost, utjelovljujući vrline odgovornosti i nesebičnosti.

Uzor poniznosti i poslušnosti

Sveti Josip je ponizno prihvatio Božju volju i poslušno slijedio Njegovo vodstvo, čak i kada je to značilo suočavanje s izazovima i neizvjesnostima. Njegova poniznost mu je omogućila da podrži Mariju u njezinu jedinstvenom pozivu bez traženja priznanja ili slave za sebe.

Stručni suputnik

Bilo da se radilo o putovanju u Betlehem na popis stanovništva ili o bijegu u Egipat kako bi izbjegao Herodov gnjev, Sveta je obitelj bila u sigurnim rukama. Josip je vjerojatno imao i dobar osjećaj za smjer – nije mu bio potreban GPS dok je bio za volanom… ili vodio magarca!

Učitelj i uzor

Sveti Josip služio je kao učitelj pun ljubavi i uzor Mariji, upravljajući je u vjeri i kreposti vlastitim primjerom. Njegova nepokolebljiva odanost Bogu i predanost pravednosti nedvojbeno su utjecali na Marijin duhovni rast i razvoj karaktera.

Vjeran čuvar

Sveti Josip je vjerno štitio i pazio Mariju, prepoznajući njezinu čistoću i božansku ulogu Majke Božje. Njegova nepokolebljiva predanost njezinoj dobrobiti odražava najveće poštovanje i čast koju je iskazivao prema njoj.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Evanđelje dana i Sjeme (Iv 12,20-33)

Evanđelje dana (Iv 12,20-33) U ono vrijeme: Među onima koji...

Čačić: Pošteni dio desnice vjeruje Milanoviću

Predsjednik Reformista i član SDP-ove koalicije Radimir Čačić komentirao...

Ustavni sud Milanoviću: Odstupi

USTAVNI sud danas je, nakon stručnog sastanka i sjednice...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...