Korupcija glede gradnje hidroelektrane na rijeci Doljanci

Rijeka Doljanka je u Registru prirodne zaštite i jedina je rijeka tekućica na području Općine Jablanica. Na rijeci Doljanci obitava endemska vrsta potočne pastrmke. To su detalji koje nam je otkrila gospođa Naza Spahić potpredsjednicom Udruženja građana “Za Doljanku”, u drugoj emisiji serijala.

Udruženje vodi borbu sa sve tri razine vlasti u BiH, a vlasti samo prebacuju odgovornost s jednih na druge jer to njima ide u korist.

„Studija utjecaja na okoliš ima oko 160 stranica, a u njoj nema bitnih navedenih stvari, odrađena je na principu copy paste drugih studija. Peticija je dobro prošla, ali ne pije vode jer su se organi u općini oglušili na to“, otkrila nam je gospođa Spahić.

Korupcija je očigledno prisutna i pojedinci djeluju na način kako oni žele, a to dokazuje kršenje zakona o principima lokalne samouprave, tj.  nije bilo zbora građana vezano za ovu temu.

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim resursima. Rijeke na kojima je planirana gradnja hidroelektrana bogate su pitkom vodom. Pravo na pristup vodi daje se privatnim investitorima za proizvodnju električne energije, a s druge strane uskraćuje pristup lokalnim zajednicama koje su tu i nastale upravo zbog dostupnosti vode. Privatni interes korumpiranih pojedinaca se predstavlja kao javni i tako se dodjeljuju koncesije od kojih samo pojedinci imaju koristi dok su štete na strani prirode i stanovništva lokalnih zajednica. Stanimo u kraj samovolji korumpiranih pojedinaca u BiH, i borimo se za  prekrasne i netaknute prirodne krajolike koje će trajno narušiti i uništiti gradnja malih hidroelektrana!

„Ne treba se bojati i šutjeti, nego raditi za dobrobit svih nas i budućih generacija ali borba s vlasti je vrlo teška“, ističe gospođa Spahić.

Poslušajte cijelu emisiju i dajte nam Vaš komentar!

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije