Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Sarajevo: U subotu potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija Središnje uprave HKD Napredak za akademsku 2023./24. godinu

Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija Središnje uprave HKD Napredak za dodiplomske studije iz Napretkovog fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ i Podfondova „Irena Kozarić“ i „Vid Puljić“ za akademsku 2023./2024. godinu s ovogodišnjim dobitnicima stipendija bit će upriličeno u subotu, 17. veljače 2024. godine u 11,00 sati u Sarajevu u Galeriji “Gabrijel” Kamernog teatra 55, ul. M. Tita 56/II.

akademskoj 2023./24. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendira ukupno 115 studenata i studentica. Ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti više od 170.000,00 KM.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić i Ivo Šeremet, Ismet Mujezinović, Karlo Mijić, pjesnik Nikola Šop, akademik Ivo Padovan i mnoge druge poznate osobe.

Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995. godine, uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži.

Kako je Napredak odlučan i ustrajan u ispunjavanju svoje temeljne misije najbolje govori podatak kako je od obnove 1990. godine do danas, kroz Središnju upravu osigurano više od 3330 stipendija, a kroz podružnice je podijeljeno više od 1000 stipendija. Među Napretkovim stipendistima i danas ima poznatih i uspješnih umjetnika, znanstvenika i gospodarstvenika.

Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija će, osim u Sarajevu, biti upriličeno u Mostaru i Tuzli 24. veljače 2024. godine i Zagrebu 2. ožujka 2024. godine.

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Južna Karolina za Trumpa

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Košarkaši BiH pobjedili Cipar

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Nikoziji u...