Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Darko Juka i Darko Šunjić: Monografija Hrvatske glazbe Mostar je kapitalno djelo i priča o povijesti grada Mostara

Hrvatska glazba Mostar zadnjih godinu dana radi na pripremama za objavljivanje monografije koja bi svjetlo dana trebala imati u svibnju ove godine.

Darko Juka, književnik i publicist, urednik i autor Monografije Hrvatske glazbe Mostar i Darko Šunjić, glavni tajni Hrvatske glazbe Mostar gostovali su u Vijestima plus Običnog radija.

Hrvatska glazba Mostar osnovana je 1889. godine i ove godine obilježavamo 135. rođendan. Prije godinu dana predsjednik našeg društva Miro Šimunović, predsjednik skupštine Damir Zadro i ja kao tajnik imali smo radni sastanak razmišljali smo da bi bilo dobro napraviti jednu monografiju, gdje ćemo na papir staviti sve stvari koje radimo i da to ostane za povijest. Ideja je bila dosta bazična i jednostavna. Igrom slučaja s gospodinom Jukom smo razgovarali i dao je mnogo boljih kreativnijih i inovativnijih ideja. Tako da od male knjižice koju smo mi planirali dolazimo do jednog zanimljivog i modernog štiva koje će zainteresirat svakoga tko uzme monografiju u ruke.“, za početak razgovora otkriva nam Darko Šunjić.

Hrvatska glazba Mostar ima bogatu povijest koja se proteže kroz različita vremenska razdoblja , ali istovremeno njeguje i suvremene glazbene trendove, prilagođavajući se potrebama i interesima svoje publike.

Zahvaljujem se rukovodstvu Hrvatske glazbe Mostar na ukazanom povjerenju. 135 godina postojanja Hrvatske glazbe Mostar je poštovanja vrijedna činjenica. Svako trajanje dulje od stoljeća na ovim bremenitim i turbulentnim prostorima zaslužuje poštovanje, da čovjek zastane i zapita se kako su uopće uspjeli osigurati taj kontinuitet i biti ono što jesu danas na ponos našem gradu i sugrađanima. Uistinu sve što smo uradili u posljednjih godinu dana biti će jedno kapitalno djelo. To je priča o povijesti gradu Mostara i jednom iskoraku iz mraka koji je bio sredinom i pred kraj 19. stoljeća, onda onog buđenja hrvatske nacionalne svijesti koji je odjeknuo na našem području. Sva društva koja su rođena možemo kazati iz istog ishodišta iz Franjevačkog samostana i bratovštine sv. Antuna Padovanskog u Mostaru, među njima i Hrvatska glazba Mostar. Glazba se 1918. godine osamostalila nakon prvog svjetskog rata i nastavila rast uz sve peripetije, nedaće, prijetnje i nasrtaje da bi danas s ponosom nosila ime i znakovlje koje nosi, uveseljavala sve nas na silnim projektima koje rade.“, istaknuo je Darko Juka.

Svjetski dan jazza se obilježava 30. travnja, ove godine ćemo ga i mi obilježiti. Ovo je velik zalogaj za nas, pripreme su već krenule, radimo na ovom projektu. Izabrali smo odličan repertoar pjesama, koji kad prikazujemo drugim ljudima su poznate pjesme i evergrini. Neće biti jazz večer teške glazbe nego nešto što sigurno imate u ušima i bit će Vam poznato.“, otkriva nam Darko Šunjić o budućim projektima.

Promocija monografije Hrvatske glazbe Mostar planirana je za dan rođendana, 17. svibnja 2024. godine.

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Južna Karolina za Trumpa

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Košarkaši BiH pobjedili Cipar

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Nikoziji u...