Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Bosna i Hercegovina bilježi drugi najveći porast narudžbi pizza u Europi u 2023. godini

Svi vole pizzu, od najmlađih do najstarijih. Idealna je za ručak, ali jednako ukusna i za večeru. Kraljica talijanske kuhinje, pizza, slavi svoj dan svake godine 9. veljače. Njena osnova je tijesto, ali je dodaci čine posebnom, bilo da se radi o Margheriti, Capricciosi, Mexicani, Funghiju, Vegetariani ili Quattro Formaggiju.

Glovo, višekategorijska platforma koja omogućava lak i brz pristup raznovrsnim proizvodima i jelima, potvrđuje da pizza ostaje neprikosnovena među Bosancima i Hercegovcima. Prema podacima ove platforme, BiH bilježi najveći rast dostavljenih pizza u Jugoistočnoj Europi u 2023. godini. Osim toga, Bosna i Hercegovina je druga zemlja u Europi, odmah iza Portugala, po broju dostavljenih pizza i osma zemlja globalno, od svih 25 tržišta na kojima Glovo posluje.

Širom zemlje, tijekom razdoblja od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine, dostavljeno je gotovo 250.000 pizza, što predstavlja porast od 27% u odnosu na prethodnu godinu.

Zanimljivo je primijetiti da je u prosincu prošle godine pizza bila najtraženija, iako generalno, Bosanci i Hercegovci najčešće biraju ovo omiljeno jelo u jesenjem razdoblju. Na kraju godine, točnije 29. prosinca 2023. godine, oboren je rekord sa gotovo 1.070 dostavljenih pizza širom BiH u jednom danu, što znači da se po jedna pizza prodavala svake minute i 20 sekundi. Međutim, “zlatna minuta” desila se u ljeto, 3. srpnja 2023. godine, u 09:50, kada je u svega jednoj minuti naručeno čak 50 pizza širom zemlje.

Bosanci i Hercegovci ostaju vjerni ritualu konzumiranja pizze u različitim dijelovima dana. Pizza se najčešće naručivala za večeru, između 18 i 20 sati, što čini gotovo 30% ukupne potrošnje. Interesantno je da petak i dalje ostaje najpopularniji dan za naručivanje pizze, s 15% ukupnih pizza naručenih tijekom cijele godine.

Kada govorimo o gradovima, Sarajevo i dalje prednjači u narudžbama i dostavi pizza, te je također grad s najviše partnerskih pizzerija. S druge strane, Tuzla je zabilježila najveći godišnji porast narudžbi pizza u 2023. godini u usporedbi s prethodnom godinom. Interesantno je da se Bijeljina ističe više od bilo kojeg drugog grada po čestoj narudžbi pizza.

Primjećuje se da su omiljene pizze ostale nepromijenjene, s Capricciosom na vrhu, za kojom slijedi Margherita. U isto vrijeme, Pepperoni je skočio na treće mjesto, izguravši Mexicanu s trona omiljenih pizza u 2022. godini. Capricciosa dominira u Sarajevu, Banja Luci i Tuzli već dvije godine zaredom.

Najveći ljubitelj pizze u BiH dolazi iz Sarajeva, naručivši čak 152 pizze u 2023. godini, što znači gotovo svaki drugi dan. Ostaje pitanje tko će osvojiti titulu najvećeg ljubitelja pizza u 2024. godini i hoće li Bosanci i Hercegovci i dalje najviše naručivati Capricciosu ili će odabrati nove okuse.

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Južna Karolina za Trumpa

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Košarkaši BiH pobjedili Cipar

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Nikoziji u...