Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Poziv na ruralnu revoluciju: Studentica Turizma poziva mlade na selo

U okviru turističkih studija, jedna perspektivna djevojka stvara most između urbanog i ruralnog života. Selma Demirović, studentica Turizma u Mostaru, ne samo da sanja o revitalizaciji sela, nego je i osnovala pokret koji ima cilj da podstakne mlade na povratak na selo. Ona vjeruje u snagu samoodrživog razvoja, a njen poziv mladima ima jasnu poruku – selo nije samo dio prošlosti, nego i ključna karika u izgradnji održive budućnosti.

Selma naglašava kako se ruralna područja suočavaju s izazovima depopulacije te gubitka tradicije i kulture.

Mladi bi trebali razmotriti povratak na selo kako bi podržali očuvanje naše baštine i stvorili održivo okruženje”, navodi ova vedra studentica.

Eko proizvodnja kao temelj održivosti

Selma ističe važnost eko proizvodnje kao pokretača održivosti u ruralnim područjima. Kroz vlastiti angažman na svojim voćnjacima, Selma želi pokazati mladima da se u seoskom životu kriju ne samo izazovi, nego i prilike za osobni i zajednički napredak.

Ekološka proizvodnja nije samo ekonomski isplativa, nego pridonosi i zaštiti okoliša, te zdravijem načinu življenja”, navodi.

Razvoj seoskog turizma kao mosta između prošlosti i budućnosti

Selma se također zalaže za razvoj seoskog turizma kao sredstva oživljavanja zajednica.

Sela često kriju nevjerojatne priče, tradicije i prirodne ljepote koje trebamo dijeliti s posjetiteljima”, ističe Selma.

Njena inicijativa obuhvaća poticanje razvoja seoskog turizma kao sredstva za povezivanje prošlih vrijednosti sa suvremenim načinom života. Kroz autentična iskustva seoskog turizma, turisti imaju priliku učiti o tradicijama, uživati u lokalnoj kuhinji i doprinositi ekonomiji sela.

Poziv na akciju: Mladi, vratimo se na selo

Selma ne samo da sanja o boljoj budućnosti, nego hrabro poziva mlade da se pridruže njenom pokretu. Njen poziv na akciju odjekuje kao zov zvona koji poziva na povratak na selo, održivi razvoj i podršku seoskom turizmu. Ona vidi mlade ne samo kao buduće stanovnike sela, nego kao kreatore pozitivnih promjena koje će oblikovati zajednicu. Selma je primjer da snovi i strast mogu postati pokretači stvarnih promjena. Njeno zalaganje za promociju eko proizvodnje, očuvanje ruralnih vrijednosti, samoodrživ razvoj i razvoj seoskog turizma postavljaju temelje za inspiraciju i akciju. Prema njenim riječima, mladi su ključni igrači u izgradnji mostova između prošlosti i budućnosti, a Selma je spremna da predvodi tu putanju.

U nastavku pogledajte Selmin kreativni video koji dočarava sve ljepote sela, i putem kojeg Selma pozive sve mlade ljude da, prvo razmisle, a potom se i vrate na selo.

Link videa:  https://www.instagram.com/reel/C3AK1THtIQn/?igsh=c29jNGNmeXM2OXpq

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Južna Karolina za Trumpa

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Košarkaši BiH pobjedili Cipar

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Nikoziji u...