Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Organizacija urbanog života u režiji Gradske uprave Mostara

Zdravom razumu je nepojmljivo s koliko nemarnosti, nestručnosti i lakonskoga odnosa, gradske službe organiziraju urbani život u Mostaru i na koji način planiraju i izvode građevinske zahvate na gradskoj prometnoj infrastrukturi. Više od pola godine se izvode radovi na rekonstruiranju prometnice Petra Krešimira IV od Spajalice do Gradskoga stadiona. U imalo organiziranijim gradovima sličan obim radova se završava u par mjeseci. Pogotovo ako je u pitanju jedna od najfrekventnijih i za urgentnu medicinsku skrb najvažnija prometnica u gradu. Jer je najkraća i najbrža frekvencija od službe Hitne medicinske pomoći do Centra urgentne medicine na Bjelom Brijegu.                                                                                

Građanima je poznato koliko je zatvaranje ove prometnice izazvalo gužvi, zastoja i prometnoga kolapsa. Da problem bude veći, za obilaznicu je izabrana jedna od najnefunkcionalnije gradskih prometnica. I to bez prethodnog jednosmjernog reguliranja prometa, kako bi se maksimalno skratilo vrijeme intervencije urgentnim medicinskim vozilima.

 I umjesto pojačanoga revizijskoga nadzora i inspekcijskih intervencija, da se iz poštuju rokovi i ubrza gradnja, gradska uprava je u maniru lošega gospodara, priredila Mostarcima još jedan biser u nizu organizacijskoga planiranja. Da su se svojski potrudili, da naprave još veći  problem ne bi se domislili genijalnijem izumu od ovoga što su napravili. Dosljedni sebi, nepogrešivo su izabrali vrijeme i mjesto početka radova na rekonstruiranju gradskoga stadiona. Pa su zatvorili i zaobilaznicu koja je koliko toliko kompenzirala put do urgentnoga centra. I zaobilazni put do gradske bolnice, uvelike produžili preko Smrčenjaka i Ilića.

Prva reakcija zdravoga razuma na nepojmljivu neodgovornost i nestručnost je nevjerica. Razum bi nekako mogao i prihvatiti spoznaju o lošoj organiziranosti i nestručnosti gradskih službi, koja je višedesetljetna poslovična, ali je nemoguće prihvatiti toliku dozu bezobzirnosti i neodgovornosti prema sugrađanima kojima je doslovno svaka sekunda granica između života i smrti.
Tko nikada nije sudjelovao u tragikomičnom prometnom cirkusu, neka krene tragom zaobilaznice od Doma zdravlja, preko Ilića ili Smrčenjaka do CUM-a na Bijelom Brijegu.

Da bi ironija bila veća, gradonačelnik Mostara, doktor medicinskih znanosti i bivši ravnatelj Doma zdravlja bi, kao takav, trebao biti najupućeniji u značaj i žurnost urgentne medicine.                                                    

Ove propuste iz njegove nadležnosti bi se mogli objasniti kao neupućenost u infrastrukturne zahvate ili nezainteresiranost za gradske probleme. Biti će da je u pitanju i jedno i drugo.

Gradski Odbor HDZ1990 Mostar

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Južna Karolina za Trumpa

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Košarkaši BiH pobjedili Cipar

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Nikoziji u...