Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Otvoreno reagiranje u povodu opasnog istupa Sanela Kajana za talijansku nacionalnu televiziju

Nacional-šovinistički beskrupulozni istupi bivšeg novinara, danas zastupnika DF-a u Parlamentu FBiH Sanela Kajana koji u mnogo čemu ulaze u red patološke mržnje i besramnog prekrajanja nedavne ratne povijesti ove zemlje, postali su svakodnevnica. Ne želeći mu davati na lažnoj važnosti, prešućivali smo laži i uvrede, sve do ovoga trenutka kada je prešao granicu koju zdrav um više ne može i ne smije ignorirati.

Dotični je, u povodu 30. godišnjice tragičnog stradanja trojice talijanskih novinara, djelatnika televizije RAI (Marco Luchetta, Alessandro Saša Ota i Dario D’Angelo), u vihoru rata 1994. godine u Mostaru, intervjuiran za emisiju TG3 spomenute televizije, a u snimku koji je osobno podijelio na više društvenih mreža, između ostalog je izjavio sljedeće: ”Desilo se to da je HVO, iz svojih informacija, čuo da su talijanski novinari u Mostaru, u blizini Radio Mostara. Oni su počeli bjesomučno da granatiraju taj dio grada!”

Krajnje zlonamjerno, huškački i, lažirajući stvarnost i činjenice, tragičnu pogibiju trojice stranih novinara u ratnoj zoni, u jeku najžešćih okršaja HVO-a i Armije RBiH u Mostaru, nazvao je ”ubistvom” i citiranom izjavom ciljano pokušao ovom nesretnom slučaju dati potpuno drugu dimenziju i to na međunarodnoj razini!

S obzirom na to da je intervju davao u službenim prostorijama Federalnog parlamenta (ispred press panoa Parlamenta) i da je riječ o izabranom dužnosniku, a ne gubeći iz vida težinu i dalekosežnost djela koje je počinio s očitom namjerom kriminalizacije HVO-a, HV-a i hrvatskoga naroda u cjelini, u konačnici i opasnog podizanja međunacionalnih tenzija u ovoj složenoj zemlji i posebno složenim političkim okolnostima, tražimo žurnu i beskompromisnu reakciju Parlamenta i drugih mjerodavnih državnih tijela, prije svega pozivajući hrvatske parlamentarne zastupnike na konkretne i odlučne reakcije.

Pozivamo i diplomatska tijela Republike Hrvatske na neodgodivo slanje prosvjedne note zbog povrede međunarodnog dostojanstva i ugleda RH, pošto je Kajan u ovom intervjuu optužio i Hrvatsku vojsku (HV) za ”okupaciju” i ratno razaranje Mostara.

Dovođenje tragične smrti ratnih izvjestitelja koji su se svojevoljno, radeći svoj odgovoran posao, našli u ratnoj zoni i usred aktivnih ratnih sukoba, u svezu s bilo kakvom namjerom i ciljanim počinjenjem ubojstva, kritično je opasan i neoprostiv čin zbog kojeg Kajan mora biti pozvan na odgovornost pred tijelom kojem pripada i pred Zakonom. Od stranke koju predstavlja u Parlamentu tražimo jasnu ispriku veteranima HVO-a, Republici Hrvatskoj i hrvatskom narodu, tako i cijeloj javnosti. Kajanov gebelsovski istup za međunarodno praćenu TV postaju ima ozbiljnu težinu, a suludost iznesenih tvrdnji bila bi ravna samo tome da je i nesretnu smrt prve američke žrtve rata u BiH, čuvene humanitarne djelatnice Colette Webster koja je, također u Mostar, godine 1993. usmrćena minobacačkom granatom Armije RBiH, nazvao namjernim ubojstvom.

Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Mostara

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Južna Karolina za Trumpa

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Košarkaši BiH pobjedili Cipar

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Nikoziji u...