Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

HKD Napredak za stipendije u akademskoj 2023./24. godinu osigurao 170.000,00 KM, najveći iznos od 1990. do danas

Na prijedlog Povjerenstva za mlade i stipendije, Središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva Napredak je na svojoj III. sjednici održanoj u Osijeku  donijela Odluku o dodjeli stipendija za dodiplomske  studije iz Napretkovog fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ i Podfondova „Irena Kozarić“ i „Vid Puljić“ za akademsku 2023./2024. godinu.

Arhiva: Potpisivanje ugovora o stipendiranju u Sarajevu, 2023.

Tako će u akademskoj 2023./24. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendirati 115 studenata i studentica, članica i članova HKD Napredak. Ukupno će se za stipendije izdvojiti 170.000,00 KM, što je najveći iznos od obnove rada Društva 1990. do danas.

Kako je uvedena praksa od prije nekoliko godina, potpisivanje ugovora sa studentima i studenticama bit će upriličeno u tri sveučilišna grada i gdje studira najveći broj stipendistica i stipendista. U Sarajevu, gdje je sjedište HKD Napredak, te u Mostaru i Zagrebu, gdje su Napretkove glavne podružnice.

Na sjednici Središnje uprave HKD Napredak predstavljen je novi službeni logo Fonda za stipendiranje na kojem se pored službenog loga HKD Napredak nalazi i stilizirani lik Napretkovih stipendista nobelovaca Ive Andrića i Vladimira Preloga, po kojima je Fond i dobio ime.

Novi službeni logo Fonda za stipendiranje
Novi službeni logo Fonda za stipendiranje

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić i Ivo Šeremet, Ismet Mujezinović, Karlo Mijić, pjesnik Nikola Šop, akademik Ivo Padovan i mnoge druge poznate osobe.

Arhiva: Potpisivanje ugovora o stipendiranju u Zagrebu, 2022.

Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995. godine, uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži.

Arhiva: Potpisivanje ugovora o stipendiranju u Mostaru, 2023.

Kako je Napredak odlučan i ustrajan u ispunjavanju svoje temeljne misije najbolje govori podatak kako je od obnove 1990. godine do danas,  kroz Središnju upravu osigurano više od 3211 stipendija, a kroz podružnice je podijeljeno više od 1000 stipendija. Među Napretkovim stipendistima i danas ima poznatih i uspješnih umjetnika, znanstvenika i gospodarstvenika.

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Južna Karolina za Trumpa

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Košarkaši BiH pobjedili Cipar

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Nikoziji u...