Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Vlada FBiH: Mirovine veće za pet posto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odobrila akontativno usklađivanje mirovina u iznosu od pet posto od 1. siječnja 2024. godine, a koje će se umirovljenicima isplaćivati od veljače ove godine.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj, sjednici na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike primila na znanje i odobrila Odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje o akontativnom usklađivanju mirovina u skladu s članom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, u iznosu od pet posto.

Federalna vlada opredjeljenja je da u skladu s ovim zakonom omogući akontativno usklađivanje mirovina počev od 1. siječnja 2024. godine uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj umirovljenika.

Kako je obrazloženo, članom 79. Zakona o PIO propisano je da se mirovine usklađuju 15. travnja svake godine tako da se usklađivanje vrši u visini zbira 50 posto procenta porasta potrošačkih cijena i 50 posto procenta porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje je dostavio Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike Odluku Upravnog odbora Zavoda o akontativnom usklađivanju mirovina u skladu s članom 79. ovog zakona u iznosu od pet posto, a što je u skladu s planiranim i raspoloživim sredstvima Zavoda za tekuću godinu. Ovom odlukom propisano je da se mirovine usklađuju akontativno za pet posto, osim najviših mirovina ostvarenih po Zakonu počev od 1. ožujka 2018. godine i mirovina ostvarenih u 2024. godini, s izuzetkom minimalnih i zajamčenih mirovina. Također, osnovicu za povećanje predstavlja mirovina koja je korisniku prava pripadala za prosinac 2023. godine.

U obrazloženju je također navedeno da je prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indexa potrošačkih cijena (CPI) procjena da bi se procenat redovnog usklađivanja mirovina počev od 1. siječnja 2024. godine, trebao kretati u procentu od šest do sedam posto.

Konačno usklađivanje mirovina izvršit će se 15. travnja ove godine, nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatke o rastu potrošačkih cijena u 2023. godini, kao i rastu bruto domaćeg proizvoda za prošlu godinu.

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Južna Karolina za Trumpa

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Košarkaši BiH pobjedili Cipar

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Nikoziji u...