Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Građani Mostara ne odustaju od svojih zahtjeva – pozivaju lokalne i županijske vlasti da izvrše izmjene prostornog plana

Građani iz sedam naselja Grada Mostara (Miljkovići, Kozice, Međine, Gubavica, Pijesci, Planinica, Prigrađani) okupljeni u neformalnu grupu građana ”Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru” su još jednom pozvali lokalne i županijske vlasti da zaštite interese građana te izvrše izmjene Prostornog plana kojima će se postojeća postrojenja izmjestiti na lokacije što dalje od naseljenih mjesta. Naime, građani su posebno istakli da Gradska administracija Mostara, često i u suprotnosti sa zakonom, mijenja prostornu dokumentaciju, a županijska daje koncesije bez organiziranja javnih rasprava, pa se nerijetko događa da građani prigradskih naselja budu dovedeni u situaciju da se neposredno uz njihova imanja na državnom zemljištu nenajavljeno, bez njihove suglasnosti i uključenosti, otvaraju kamenolomi ili elektroenergetski objekti.

U razgovoru sa sugrađanima koje su informirali o ovom problemu, mještani su istaknuli da je sve to posljedica u više navrata provedenih nezakonitih izmjena Prostornog plana Grada Mostara. On je svaki dan sve izraženiji i značajno utiče na kvalitetu života građana Mostara posebno u nabrojanim prigradskim naseljima. Naime, osnova za izdavanje ovih koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara jeste Prostorni plan Grada Mostara iz 2012. godine čije izmjene i dopune vezano za elektroenergetske objekte je usvojilo Gradsko Vijeće Mostara u siječnju 2022. godine. Međutim suprotno tvrdnjama nadležnih vlasti Grada Mostara, ni 2012. niti 2022. godine prilikom donošenja i izmjena Prostornog plana nije konsultirana lokalna zajednica, što predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje su urađene mimo zakona i procedura.

Dodatno, mještani ističu i da se prenamjenom zemljišta iz šumskog ili poljoprivrednog u građevinsko zemljište krši Zakon o privremenoj zabrani upravljanja državnom imovinom koji je donio Visoki predstavnik za BiH još 2005. godine. Osim toga građani su ukazali i na poteškoće s kojima se svakodnevno, godinama susreću mještani ovih naselja. Posebno napominju da je od čitavog Mostara, jedino u naseljima Gubavice i Pijesaka postavljena “prostorna markica” za ovu namjenu na privatno poljoprivredno zemljište, na preko 1000 hektara. Realizacijom Prostornog plana, Grad Mostar će ovaj plato pretvoriti u elektranu, a stanovništvo raseliti.

Imajući u vidu sve navedeno, mještani jednoglasno poručuju da nisu protiv investicija, ali su uvjereni da izgradnja solarnih postrojenja na brdima iznad njihovih kuća drastično ugrožava njihov životni prostor, kvalitetu života, sigurnost, kao i egzistenciju, s obzirom na to da se većinom bave poljoprivredom i stočarstvom. Zbog svega toga smatraju da se u ovom trenutku dodjela zemljišta za izgradnju energetskih objekata radi stihijski na temelju planske dokumentacije tare 11 godina i bez pravog uvida u stvarno stanje na terenu koje je značajno izmijenjeno povratkom ljudi na prijeratna prebivališta.

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Real do pobjede golom Modrića

Real Madrid je na Santiago Bernabeuu pobijedio Sevillu 1:0...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Prof. Mirjana Miličević: Dijalogom možemo naći zajedničko rješenje

Konferencija "Unaprjeđenje znanja u poslovanju malih biznisa" održava se...