Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Mostar obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust

U znak sjećanja na 6 milijuna Židova stradalih u Holokaustu večeras su osvijetljeni Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, The Hub of Fine Arts i Tvornica Aluminij Industrije.

Ovogodišnju komemoraciju organizirali su M.T. Abraham Group u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael u Bosni i Hercegovini. Ključni događaj u nizu sjećanja bio je komemorativni skup održan na židovskom groblju u Mostaru, posvećen svim žrtvama holokausta.

Kao dio vikend događanja, M.T. Abraham Group, u suradnji s Veleposlanstvom Izraela u Bosni i Hercegovini, organizira besplatne projekcije animiranog filma “Where is Anne Frank” u kinu Cinestar Mostar. Ova inicijativa ima za cilj obrazovati i podsjetiti ljude na užase i dubok utjecaj holokausta.

Holokaust je događaj bez presedana u ljudskoj povijesti — potpuni i sustavni genocid organiziran od strane nacističke Njemačke i njenih suradnika, s primarnim ciljem uništenja židovskog naroda. Ovaj zločin potaknut je nacističkim antisemitskim i rasističkim ideologijama, što je dovelo do smrti gotovo šest milijuna Židova do 1945. godine.

Danas je država Izrael garant sigurnosti židovskog naroda u cijelom svijetu. Židovi koji se suočavaju s opasnostima širom svijeta, ponekad samo zbog svoje vjere, mogu računati na podršku Izraela za zaštitu. Država Izrael stoji čvrsto iza izjave “Nikad više”, bez obzira na posljedice.

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust nije samo žalovanje; to je predanost jačanju osude zločina holokausta i napora u borbi protiv rasne mržnje. To se postiže stalnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasitelje i osloboditelje.

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Južna Karolina za Trumpa

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Košarkaši BiH pobjedili Cipar

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Nikoziji u...