Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Za djecu mostarskih vrtića održana je predstava „Puna vreća želja“

U sklopu Dana energijske učinkovitosti Grada Mostara, Lutkarsko kazalište Mostar je 25.01. održalo predstavu „Puna vreća želja“. Predstava je nastala u sklopu uspješno završenog projekta „IRENE: lnterregional Renewable & ENErgy efficiency network” odobrenog iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.- 2020. u kojem je Grad Mostar bio partner. Predstava je nastala prema tekstu Mire Gavrana koju je adaptirao i režirao Ivan Kristijan Majić. U predstavi igraju: Anela Planinić Škutor, Tibor Oreč, Ivan Nevjestić. Riječ je o predstavi za djecu uzrasta od 4 do 12 godina a koja za cilj ima razvijanje svijesti o zaštiti okoliša i očuvanju prirode.

Predstava je održana za 160 mališana iz gradskih vrtića Sunce, Mrvica i Zvjezdica, a koji su podrškom projekata energijske učinkovitosti Grada Mostara u posljednjem razdoblju obnovljeni i time su značajno poboljšani uvjeti rada i boravka u ovim prostorijama.

O predstavi: U šumi, koja je dom životinjama, sve je više smeća. Medo i Zeko navikli su se već na život u svome prljavom domu, pa su se čak počeli i veseliti smetlarskom kamionu koji u šumi istovara smeće – jer tamo lako pronalaze hranu, ostatke medenjaka i mrkve! Njihova prijateljica, djevojčica Irena, dolazi u šumu s pecaljkom u ruci, kako bi ulovila zlatnu ribicu. I životinje se uključuju u lov na ribicu, jer svatko za nju ima jednu želju, koju bi htio da mu se obistini. Kako vrijeme odmiče, želja je sve više, puno, puno više od one poznate tri koliko za svoju slobodu ispunjava ribica.

Umjesto pune vreće ostvarenih želja Medo, Zeko i Irena otkrit će da nisu sve želje jednake i da se samo za one prave isplati potruditi.

Grad Mostar – Grad dobre energije

Za ovu godinu Grad Mostar planira nastavak sličnih projekata energijske učinkovitosti i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije uz punu podršku gradonačelnika Maria Kordića.

Gradsko vijeće Grada Mostara daje punu podršku provedbi ovakvih projekata, a što je iskazalo  i jednoglasnim usvajanjem Deklaracije o dobroj energiji u veljači 2023. godine: Grad Mostar-Grad dobre energije, te jednoglasnim usvajanjem Akcijskog plana SECAP u travnju mjesecu 2024. godine. Upućena je inicijativa prema Vladi HNŽ za izmjenom Zakona o gradnji kako bi se pojednostavile procedure za postavljanje solarnih panela na krovovima kuća naših građana i krovovima javnih ustanova.

Energija iz obnovljivih izvora i energijska učinkovitosti su ključna rješenja za ublažavanje klimatskih promjena.

Grad Mostar odgovorno se opredijelio za ener­gijski održiv razvitak grada na načelima ener­gijske učinkovitosti, održive gradnje i kori­štenja obnovljivih izvora energije te ubrzanog zajedničkog djelovanja usmjerenog na ubla­žavanje klimatskih promjena i jačanje lokal­nih kapaciteta za prilagođavanje klimatskim promjenama.

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Južna Karolina za Trumpa

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Košarkaši BiH pobjedili Cipar

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Nikoziji u...