Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Rješenje o institucionalnoj akreditaciji: Akademska izvrsnost na najvišoj razini

Sveučilište u Mostaru uspješno je prošlo postupak reakreditacije Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine što je potvrđeno Rješenjem o institucionalnoj akreditaciji s devet potpuno ispunjenih i jednim znatno ispunjenim kriterijem, što je do sada najbolja ocjena za Sveučilište u Mostaru. Rješenje je rektoru Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoranu Tomiću uručio Adnan Velagić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ.

– Ovo je ogroman uspjeh, ne samo za Sveučilište u Mostaru, nego i za visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini. S javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini dijelimo brige, izazove, zadovoljstva kroz partnerski i prijateljski odnos, a Sveučilište je napravilo evidentan iskorak u kvaliteti svih aspekata visokog obrazovanja. Naša misija jest oblikovanje budućnosti pružanjem visokokvalitetnog obrazovanja na čemu se temelje i naši strateški ciljevi, a rezultati institucionalne akreditacije ukazuju upravo da oblikujemo poticajno okruženje u kojemu će se studenti, istraživači i znanstvenici moći kvalitetno afirmirati po europskim standardima. Ovo rješenje s izvrsnim ocjenama znak nam je da nastavimo raditi po europskim standardima i normama jer samo istinska predanost i rad ishode vidljive rezultate – istaknuo je rektor Tomić.

Sveučilište u Mostaru u potpunosti je ispunilo kriterije koji se odnose na politiku osiguranja kvalitete, izradu i odobravanje programa, učenje, podučavanje i vrednovanje usmjereno na studenta, upis i napredovanje studenata, priznavanje i certificiranje, resurse za učenje i podršku studentima, upravljanje informacijama, informiranje javnosti, kontinuirano praćenje i periodičnu reviziju programa te periodično vanjsko osiguranje kvalitete. Znatno ispunjen kriterij odnosi se na nastavno osoblje, odnosno omjer domaćeg kadra i vanjskih suradnika u nastavi. Izvrstan rezultat odraz je unutarnje reforme Sveučilišta u Mostaru kroz protekle godine koja je vođena po europskim standardima i normama visokog obrazovanja, odnosno europskoga prostora visokoga obrazovanja. Visoka ocjena rezultat je rada i ustrojbenih jedinica, odnosno fakulteta gdje se i odvija život na Sveučilištu koji svakodnevnim radom i trudom provode i doprinose razvoju nastavnog procesa, ali i svih drugih segmenata akademske zajednice. Izvrstan uspjeh je odgovor na visoko postavljene ciljeve i strateško upravljanje Sveučilištem u Mostaru.

Brojni su izazovi pred Sveučilištem u Mostaru kao i visokim obrazovanjem u cjelini, a iskoraci su odraz sposobnosti brze prilagodbe na obveze kao i trendove koje Sveučilište u Mostaru prepoznaje, analizira i provodi, a ovakvi rezultati su potvrda takvog pristupa. Proaktivan pristup promjenama i svim izazovima ključ je uspješnog procesa koji vodi do promjena i značajnih iskoraka. Svi rezultati i iskoraci navedeni u akreditaciji vrednovani su i prepoznati i pozicioniranjem Sveučilišta na svjetskim ranking ljestvicama poput  QS World University Rankings, WURI na kojoj je Sveučilište u Mostaru kao jedino sveučilište iz Bosne i Hercegovine.

Sustav strateškog upravljanja kvalitetom i organizacijom orijentiran je na studente i ishode učenja kako bi studenti Sveučilišta u Mostaru imali konkurentno znanje, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire. Slijedom toga, Sveučilište u Mostaru je u postupku akreditacije za međunarodni združeni doktorski studij u obrazovnim i komunikacijskim znanostima koji izvodi u konzorciju sa Sveučilištem u Ljubljani, Sveučilištem Sjever, Burch Sveučilištem uz administrativnu pomoć FH Burgenland iz Austrije. Proces reakreditacije provodi Austrijska agencija za akreditaciju te zahtijeva kontinuiranu komunikaciju i detaljnu dokumentaciju kako bi se osiguralo da program odgovara svim postavljenim standardima. Ovaj proces je ključan kako bi se zajamčila kvaliteta obrazovanja i međunarodno priznanje studijskog programa. Također, Sveučilište u Mostaru se priprema i za europsku akreditaciju koju će provesti Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske na proljeće. Uspješnim akreditacijskim procesima studenti Sveučilišta u Mostaru će dobiti potvrdu konkurentnog znanja na europskom i svjetskom tržištu rada.

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Real do pobjede golom Modrića

Real Madrid je na Santiago Bernabeuu pobijedio Sevillu 1:0...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Prof. Mirjana Miličević: Dijalogom možemo naći zajedničko rješenje

Konferencija "Unaprjeđenje znanja u poslovanju malih biznisa" održava se...