Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Pozivnica na promociju spomenara feminističke turističke ture “Putevima nevidljivih Mostarki”

Promocija spomenara prve feminističke turističke ture u Mostaru pod nazivom Putevima nevidljivih Mostarki biti će održana u srijedu 31. siječnja u 18 sati u Centru za kulturu u Mostaru.

Mostar je grad bogate kulturne baštine koji svojom arhitekturom, ljepotom i poviješću privlači pozornost svijeta. Tu, duboko ukorijenjene, leže priče o izvanrednim ženama čiji doprinos često nije dovoljno istražen ili valoriziran u kolektivnom sjećanju. Kroz minula stoljeća, Mostar su krasile ne samo njegove impozantne građevine, već i istinske junakinje koje su svojim snagama i talentima oblikovale ovaj grad, no njihova priča često je ostajala skrivena. Gimnazija Mostar, Ćorovića kuća, Narodno pozorište Mostar, Županijski sud u Mostaru, OKC Abrašević, Sportski centar Kantarevac naizgled nemaju mnogo zajedničkih točaka osim lokacije. Smješteni su u Mostaru, ali ova mjesta povezuje i činjenica da su bila važni centri ženske aktivnosti, kreativnosti i društvenog angažmana.

Prva feministička turistička ruta u Mostaru predstavlja poklon Inicijative građanki i građana Mostara za sve Mostarke i Mostarce. Kao najveći grad u Hercegovini, Mostar bi trebao poslužiti kao primjer drugim gradovima ne samo u različitim aspektima, već i u prepoznatljivosti ženskih dostignuća. Kroz implementaciju prve feminističke turističke rute, nastojimo postići upravo to.

Projekt „Putevima nevidljivih Mostarki“ dio je aktivnosti projekta „Mostar – Prostori koji pokreću“ kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira People in Need (PIN) u suradnji s lokalnim partnerima.

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Real do pobjede golom Modrića

Real Madrid je na Santiago Bernabeuu pobijedio Sevillu 1:0...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Prof. Mirjana Miličević: Dijalogom možemo naći zajedničko rješenje

Konferencija "Unaprjeđenje znanja u poslovanju malih biznisa" održava se...