Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Marina Pendeš za BHRT: Kolege koji su bili opozicija još uvijek se ne snalaze…

Osobno smatram da bi trebao biti viši stupanj konsenzusa između nas koji činimo većinu u Bosni i Hercegovini. Ponekad, to je moje osobno mišljenje, čini mi se da naše kolege iz određenog broja stranaka koji su do sada bili opozicija, još uvijek se u potpunosti ne snalaze. Nadam se, da mi neće to zamjerit“, govori u intervjuu „Jedan“ delegatkinja u Domu naroda (Klub Hrvata) Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš (HDZ BiH).

Pendeš smatra da se stranke „Trojke“, nekada ne ponašaju kao „pozicija“,  i ne preuzimaju odgovornost za učinjeno i neučinjeno. Zamjera im i što pokreću određene inicijative mimo Vijeća ministara.

Ja sa ministrima koje je HDZ predložio imam dobru suradnju i ne trebam pokretat inicijativu, nego našim koordinacijama i komunikacijama predlažem određena rješenja. U tom smislu smatram da možda još uvijek se nismo navikli da smo svi u poziciji“, kaže Pendeš.

Postignut konsenzus da Izborni zakon „prođe“ u Parlamentu

Delegatkinja u Domu naroda Marina Pendeš smatra kako će u oba doma državnog Parlamenta biti usvojeni Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV), te Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Vjeruje i da postoji suglasnost „da prođu izmjene Izbornog zakona“.

Nije suština samo u izmjeni Izbornog zakona da vi napravite, uvjetno rečeno, kozmetičke izmjene Izbornog zakona, na način što ćete uvesti elektronsko glasovanje, za koje ja ne znam u kojoj državi Europske unije to postoji, jer su neke bile uvele pa su uvidjele da to otvara mogućnost veće manipulacije nego fizičko prebrojavanje glasova. Ja se nadam da ćemo mi to kao većina podržati na način na koji su se dogovorili politički lideri i postigli konsenzus, kako sam ja shvatila iz izjava svih njih koji su prošli tjedan imali sastanak“, ocjenjuje  Marina Pendeš.

Suština je unutarnji konsenzus, a ne otpočinjanje pregovora

Smatram da nije suština samo članstvo u EU i otpočinjanje pregovora, nego je suština i bit da mi u Bosni i Hercegovini nađemo konsenzus kako bismo ovu Bosnu i Hercegovinu, državu tri konstitutivna naroda i onih koji se tako ne izjašnjavaju stvarno učinili prostorom dobrog življenja“, govori delegatkinja Pendeš.

Ona smatra da je svaka posjeta predstavnika EU Bosni i Hercegovini, pa i ovotjedna, pozitivan iskorak i potvrda da je naša država na pravom putu. Ne smatra da je rješenje pogurati zemlju u EU preko reda.

Ne čini nama nitko uslugu ako nam, na lijepe oči kaže, evo otpočinjemo pregovore. Jako je bitno, a mislim da je to gospođa Borjana Krišto, kao predsjedavajuća Vijeća ministara istaknula u svom obraćanju, da uradimo ono što smo preuzeli. Mislim da u narednom razdoblju, da će određeni set zakona koji je usvojen i još je u fazi usvajanja u Vijeću ministara, doći u Parlament i da ćemo mi zbilja zasluženo otpočeti pregovore“, govori u intervjuu „Jedan“ delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine  BiH Marina Pendeš. 

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Real do pobjede golom Modrića

Real Madrid je na Santiago Bernabeuu pobijedio Sevillu 1:0...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Prof. Mirjana Miličević: Dijalogom možemo naći zajedničko rješenje

Konferencija "Unaprjeđenje znanja u poslovanju malih biznisa" održava se...