Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Irdin Bajrović: Građevinama iz austrougarskog razdoblja želimo vratiti stari sjaj

Naša stranka Mostar predložila je da se u gradskom proračunu planiraju sredstva za sanaciju građevina iz austrougarskog vremena koje su pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara.

Inicijativu je obrazložio Irdin Bajrović:

“Mostar je odavno postao turistički centar ne samo Bosne i Hercegovine, nego cijele regije. Od austrougarskog vremena ovaj grad je predstavljao ekonomski i kulturni centar snažno otvoren i okrenut prema Europi, a što se najočitije vidi kroz arhitekturu iz tog vremena.

Ipak, bez obzira na te činjenice kao i na to da je Mostar svrstan od najpodatnijih svjetskih travel magazina kao grad koji se mora posjetiti, i trideset godina nakon rata u Mostaru imamo veliki broj potpuno devastiranih zgrada. Na žalost, među njima je i značajan broj građevina iz Austro-ugarskog vremena koje su pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara, što znači da predstavljaju vrijedno kulturno povijesno naslijeđe i baštinu ovog Grada. Zato predlažemo da se osiguraju sredstva za vanjsku sanaciju tri sljedeća objekta čiji su unutrašnje prostorije trenutačno u upotrebi, kako bi im se vratio autentični sjaj i kako više ne bi narušavale izgled Mostara. Smatramo da ova tri objekta imaju posebnu kulturno-povijesnu vrijednost za Grad i da bi njihova vanjska sanacija predstavljala prvi korak ka vraćanju sjaja našem europskom Mostaru i restauraciji svih ostalih objekata na popisu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara. Objekti koji se ovom Inicijativom predlažu za sanaciju su: Peško vila, Mehmed-efendije Spahića vila 1908 i zgrada ljekarne Wencel 1904.”

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Real do pobjede golom Modrića

Real Madrid je na Santiago Bernabeuu pobijedio Sevillu 1:0...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Košarkaši BiH pobjedili Cipar

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Nikoziji u...