Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Problemi ekološkoga zagađenja mostarskog zraka

Građani Mostara su zasigurno uočili da je proteklih godina, tijekom zime, kvaliteta zraka značajno lošija u odnosu na vrijeme koje pamtimo po azurnom plavetnilu zimskoga neba iznad našega grada, stoji u priopćenju Gradskog odbora HDZ1990 Mostar.

Možemo navesti nekoliko uzročnika za koje znamo da su izvori lebdećih čestica, PM 2,5 mikrometra koje zbog svoje mikro veličine dospijevaju do plućnih alveola i putem krvotoka završavaju u unutrašnjim organima. Kao takve imaju puno veće štetno djelovanje nego grube frakcije lebdećih čestica. U zimskim mjesecima njihova koncentracija se izjednačava s koncentracijom grube frakcije koju čine prirodne čestice prašine promjera 10 mikrometara.

Iz web grafova https://zrak.ekoakcija.org/qa/indeks-kvaliteta-zraka vidljiv je izraziti porast zagađenja u razdoblju Božićnih i Novogodišnjih blagdana u kombinaciji s oblačnim vremenom i poljem niskog atmosferskog tlaka koje uzrokuje zgušnjavanje štetnih čestica na manjim visinama.

Kulminiranje zagađenja smo doživjeli i nedavno tijekom vikenda prije spasonosne bure koja je oblake sulfata, nitrata, amonijaka, ugljika i teških metala, poput olova, premjestila južnije od našega neba.

Postavlja se pitanje: Trebamo li spas od štetnih utjecaja po zdravlje Mostaraca ubuduće očekivati od milosti majke prirode, ili je vrijeme da zaštitu zdravlja potražimo u adekvatnim zakonskim i tehničkim rješenjima?

Jedno od mogućih odgovora mogu ponuditi projekti zelene energije, odnosno modeli grijanja energijom iz obnovljivih izvora, uvođenje centralnog grijanja u naseljima gdje postoji ekonomska opravdanost.

Kao adekvatno rješenje može biti ograničenje uporabe motornih vozila koji ne ispunjavaju europske ekološke standarde .
Jedno od mogućih rješenja je ograničavanje potrošnje lignita, odnosno uglja lošega kaloričnoga kvaliteta i subvencioniranje nabave kvalitetnijih goriva za socijalno ugroženi dio lokalne populacije.

Glede navedenoga tražimo od gradskih vijećnika i Gradske uprave da pokrenu pitanje izrade ekološkoga elaborata kojim će se ponuditi adekvatna rješenja za sve učestalije zagađenje, nekada besprijekorno čistoga mostarskoga neba.

Gradski odbor HDZ1990 Mostar

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Real do pobjede golom Modrića

Real Madrid je na Santiago Bernabeuu pobijedio Sevillu 1:0...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Prof. Mirjana Miličević: Dijalogom možemo naći zajedničko rješenje

Konferencija "Unaprjeđenje znanja u poslovanju malih biznisa" održava se...